Korvstoppning

Årets första lottaaktivitet på Försvarsgården gick av stapeln torsdagen den 12 januari
Ett av önskemålen från medlemmarna var att ha en matlagningskväll och det blev Korvstoppning!

Annorlunda minst sagt för dagens moderna ”husmor”.
Flera av oss hade aldrig varit med om korvstoppning, utan bara sett kungafamiljen för länge sedan stoppa korv på tv i programmet Året med Kungafamiljen!
Monika , vår kårchef, som också är vår duktiga kock, hade inhandlat ingredienserna. Hon är också den som kunde korvstoppning sedan tidigare.

Ingredienserna bestod av ekologisk fläskkarré, ekologiskt sidfläsk, tärnad bacon, svinfjälster (korvskinnet). Kryddor: färsk chili, vitlök, scharlottenlök, salt och peppar.
Det var bara att sätta igång med hackning av allt samt steka de färska kryddorna som sedan skulle kylas ner innan de kunde blandas med köttsmeten.

Tänk vad trevlig det kan bli med matlagning när man är ett trevligt gäng!
Kåren har en gammal hederlig rejäl matberedare med köttkvarn i riktigt gjutjärn.
Trots denna fina maskin fick vi lite problem med malningen. Det berodde inte på maskinen utan på köttet som hade en del senor som trasslade in sig i kvarnen.

Med glada tillrop så gjorde inte det någonting och tillslut hade vi en fin korvsmet att göra korv av. På med fjälstret, som ger olika associationer, till andra aktiviteter!

Att mata på var en konst i sig för att inte fjälstret skulle spricka, fast det verkade väldigt elastiskt. Det gällde att ha vatten till hands som smörjmedel.
Sista momentet var att knyta lagom stora korvar. Det ser mer handgjort ut om man gör lite olika storlekar på korvarna.

Absolut sista momentet var att steka på svag värme. Sedan njöt vi av en god måltid!
Hemgjord korv, hemlagat potatismos och ugnsstekta tomater, inte illa! Det räckte till och med så vi fick med oss korvar hem till familjen!

En mycket lyckad kårkväll!

Maria