Marinens dag

Har varit iväg på en aktiv, kul heldag på Marinens dag Berga, 2/9 2017. Såg inte en enda bekant på hela långa dan, inte en enda lotta.  Molnigt, svag vind, uppehåll, viss försiktig sol. Det fanns abonnerad buss från kl 09.30 t o r Västerhaninge stn. Vid grindarna fanns utdelning av hörselskydd till de som inte medförde sina egna. 

Programmet började med materiel- och tjänsteuppvisningar av alla Bergas många yrkesgrupper. Man fick klämma på både utrustning och på dem som var "påklädda" sina arbetsprylar. Man kunde prova väldigt många saker själv, granatkast, och den som  t ex vann Jägarvila mot vägg med 21 minuter var 12 år! Extremt.

Sen en vildsint brukshunduppvisning. Vad dom kan! Olika raser, jättestora å mellanstora, dom kan så himla många användbara bra konster. 

Så kunde man prova olika mörkerhjälpmedel samt simulatorutbildning till olika fordon, båtar, vapen. Urläskigt att snabbt fatta nya beslut så kvickt, innan resultaten av föregående åtgärd ännu hunnit visa sig.

Efter varm korvrast, en hop soldater med stridsuppvisning på gräset/stranden/mellan träden med ilandsimmande anfallande sabotör och attackdykare, svart kajak, småningom flera förstärkningsbåtar omkring dykaren, olika motstyrkor stridande  på land från flera håll. 

Sen kom för mig det som blev dagens höjdpunkt. Åktur med stridsbåt 90-H. Vi var bara 5 passagerare som skulle åka, det fanns plats för 18 sjömän plus besättning, plats för flera sjukbårar, många olika vapenfästen, förstärkta däck och skarn,  5-40 knop, kan vända kring sin egen axel, djupgående 30-40 cm beroende på fart. Fick sitta babord navigatörsplats med sjökortdisplay, rätt högt upp i skön racerstol,  provade jättetrång passage mellan öar (bara dm emellan på båda sidorna!),  back, piruett, tvärnit och 40 knop. Båten kunde köras så den inte grävde upp mycket sjö eller svall alls. Vi var långt långt ut till havs. Fanns också hela dagen många andra visningar ombord i andra olika typer fartyg.

Väl hemma  vid 17-tiden var jag rätt slut av sol, damm, blåst och sjögång.

Mera hav och vatten kom, då gavs härliga nostalgifilmen Göta Kanal från 80-talet i TV.

EvaHq