Kurs i kriskommunikation

Jag var på från en intressant kurs i kriskommunikation som anordnades av Örebros civilförsvarsförbund i slutet av oktober 2017.

Som lotta har vi även tillgång till andra frivilligorganisationers kurser. Jag valde en kurs i kriskommunikation som var mycket matkunnig för alla oberoende av vilken frivilligorganisation man valt att tillhöra.

Kursen var uppdelad i fyra moment.

  1. Att möta människor i kris, det första omhändertagandet, att vara en extra resurs utöver ordinarie räddningstjänst. Hålla handen, komma med en filt och en kopp kaffe. Lyssna, lyssna, lyssna.
  2. Genomföra lägesanalys, hur man samlar ihop och skaffar en överblick av olycksläget. Samarbete.
  3. Upprätta informationsställe. Att organisera i kaoset och att ge korrekt information. Bara fakta, inga antaganden.
  4. Möta medier. Vi har yttrandefrihet, men vi ska vara mycket försiktiga att låta oss intervjuas av journalister. Utse alltid en presstalesman och hänvisa till den personen.

Kursledningen bestod av en präst tillika deltidsbrandman, Philip Widell från Uppsala. Han var en mycket behaglig och förtroendeingivande person som hade lång erfarenhet av samtal med människor i kris. Den andre i kursledningen var Örebros ledare för Civilförsvarsförbundet, Göran Fogelström som också hade arbetat som Ordningsvakt. Han delgav oss också sin egen resa med flera svåra stroker och hur han kämpat med sin rehabilitering och som fört honom till Civilförsvarsförbundet.
Deltagarna kom från hela Mellansverige med skiftande erfarenheter och bakgrunder. Vår gemensamma nämnare är att vi alla vill vara en del av samhället och kunna hjälpa till när det händer.

Att få lära känna nya människor på detta sättet tycker jag är utvecklande och mycket roligt. Att man dessutom får gå på liknande kurser gratis är helt fantastiskt! Man får även resan betald och bo gratis på hotell med god mat! Här fick vi mat komponerad av stjärnkocken Marcus Samuelsson!

Maria Avellán