Tema Jul

Årets helg för många är julen. Och vi närmar oss den med stormsteg. Därför har vi denna gång julen som tema på tidningen. Vi tittar lite på några olika traditioner som julgran, tomte, advent, kalendrar med mera. På risker i juletid, hur de ensamma firar, på blommor, mat och pynt. Och mycket mer!

Giuli?

Ordet JUL är av germanskt ursprung, men ursprunget längre tillbaka är ganska ovisst. Det äldsta belägget för ordet är från den gotiska kalendern som skrevs någon gång på 500- eller 600-talet e Kr.

Läs hela inlägget »

Traditioner

Många av våra jultraditioner är en förening av gamla svenska traditioner med inslag från främmande land. Här är en summering av några av de vanligaste traditionerna.

Läs hela inlägget »

Julens pynt

Julpynt har sitt ursprung från de gamla julmarknaderna som fanns i Tyskland under 1600-talet och är olika typer av dekorationer som man pryder sitt hem med i juletider. Förr i tiden var det främst jultomtar som användes som julpynt. Senare under 1800-talet utökades utbudet till exempel med korgar och hjärtan som kunde innehålla söta saker såsom nötter, kakor, russin, frukt, pepparkakor, sockerstänger och annat julgodis.

Läs hela inlägget »

Julens mat

Julmat är den mat som serveras över hela julhelgen, där varje dag kan ha sin lokala eller regionala tradition. Maten varierar mycket, i Polen och delar av Tyskland äter man karp, i USA och Storbritannien äts kalkon, i Australien äts skaldjur men man följer även de brittiska traditionerna.

Läs hela inlägget »

olika firanden

Julhögtiden är en blandning av religiösa och sekulära traditioner och skiljer sig mycket runt om i världen, och många firar idag jul med färre, eller inga religiösa inslag. Under kyrkans utveckling, spridning till olika delar av världen och uppdelning i olika trosriktningar har en mängd högtider tillkommit och försvunnit, samt slagits samman med hedniska firanden.

Läs hela inlägget »

Årets julklapp

Årets julklapp utses i Sverige varje år, värt att notera innan själva julafton, sedan 1988 av Handelns utredningsinstitut. Den är en aktuell produkt som tros kunna sälja bra och även anses tidstypisk. Den 21 november presenteras årets klapp.

Läs hela inlägget »

ENSAM jul

Julen är en av de högtider då flest människor i olika situationer behöver hjälp. I juletid blir ensamheten och utsattheten extra påtaglig, eftersom många upplever sig särskilt ensamma när andra umgås så tydligt med nära och kära under julen. 

Läs hela inlägget »

Risker i juletid

I adventstid ökar bostadsbränderna dramatiskt och över 40 procent av alla bostadsbränder som orsakas av levande ljus i Sverige inträffar just i december. Under hela december tänds levande ljus överallt. Statistiken visar att cirka 70 procent av bränderna under julmånaden beror på levande ljus. Majoriteten av bränderna inträffar på söndagar och helgdagar mellan klockan 12 och 18. När det är ljust under dagen glömmer vi lättast bort att släcka ljusen. 

Läs hela inlägget »

Julvisor

Det enklaste sättet att uppnå julstämning är att sjunga eller lyssna på julmusik. Julmusiken får oss att minnas barndomens jular, frammanar doften av pepparkakor, glögg och prasslet av julklappspapper. Det finns en julsång för varje tillfälle, julpsalmer, sånglekar, Christmas carols, moderna julsånger, flera på engelska. De kan också delas upp i sakrala, som handlar om Jesu födelse, och profana, som kan handlar om julklappar och julgranar.

Läs hela inlägget »

Julblommor

Använd julstjärnan som den är eller i olika arr­angemang. Den har många variationsmöjligheter i färg, form och storlek.  Här är ett tips på en juldekoration du kan göra själv.

Läs hela inlägget »
loading...