Julblommor

Använd julstjärnan som den är eller i olika arr­angemang. Den har många variationsmöjligheter i färg, form och storlek.  Här är ett tips på en juldekoration du kan göra själv.

Fyll en glasskål med sand.

Strö över en handfull röda bär av valfri sort.

Snitta en julstjärna, bränn ytan över en ljuslåga för att stoppa flödet av växtsaft.

Sätt julstjärnan i ett rör med vatten och tryck ned röret i sanden..

Klart! De röda bären plockar upp färgen i julstjärnorna. En röd duk under förstärker effekten.  

Lämpliga blommor för fina arrangemang är också amaryllis, hyacinter och tazetter.
Amaryllis finns i flera olika färger. Vanligtvis planterar vi löken i jord, men som snittblomma har amaryllisen samma hållbarhet som den har kvar på löken. Sätt bara en gummisnodd längst ner på stjälken så den inte ”rullar upp sig”.

Att göra egna hyacintarrangemang är både enkelt och roligt. Plocka fram krukor och skålar för plantering.  Dekorera med mossa, julkulor, stenar eller kvistar. 
Blanda färg och form efter tycke och smak.

Tazetter är kanske julens mest lättodlade lökar. De är kända för sin starka doft som man antingen älskar eller hatar. 

De ska helst planteras i lecakulor, marmorkross eller andra stenar. Snitta och blanda med andra julblommor.

Inte en jul utan mistel
Den ålderdomliga seden att hänga upp en mistel daterar sig tillbaka till druider och romare i England. Druiderna (keltiska präster och siare) och romarna trodde att misteln hade magiska fridkrafter, symboliserande fred åt alla som inträder. Soldater ur skilda arméer som upptäckte att de stod under en mistel lade ner vapnen och förklarade fred för resten av dagen. Seden med misteln har behållit sin popularitet inte bara i England och USA. Misteln hängs över en dörröppning och de som passerar därunder får en kyss. Mis­teln är en buske som parasite­rar på lövträd. I Sverige är den fridlyst och före­kommer främst i Mälardalen.

Källor: viivilla.se, alltombibeln.se