Laxpudding
Ingredienser (4 portioner)
800 g potatis (6-8 st)
1 msk smör/margarin
500 g laxfilé (utan skinn och ben)
10 cm purjolök eller 1 gul löka
1 knippa dill
1,5 tsk salt
1-2 krm peppar
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
TILLBEHÖR
75 g smör
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200oC. Smörj en 1-1,5 liters ugnssäker form
- Skala och skiva potatisen tunt. Skär laxfilén i 2-3 cm tjocka skivor. Ansa och strimla purjolöken. Hacka dillen.
- Lägg ett lager potatis i botten av formen. Strö över 1/3 av saltet, pepparn och hälften av purjolöken.
- Lägg på laxskivorna i ett tätt lager. Strö över 1/3 av saltet.
- Lägg på resten av potatisen ovanpå och strö över sista saltet.
- Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll äggstanningen i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Prova med sticka att potatisen är färdig och äggstanningen stannat ända in i mitten.
- Smält smöret och servera till laxpuddingen.