Ur Jubileumsboken

Aktiviteter

Vi har bläddrat igenom verksamhetsberättelser, I Sikten och Lottablad, programblad, protokoll och våra minnen. Allt för att få fram vad kåren gjort under tjugo år. Och vi tror att vi lyckats hitta det mesta, kan dock var någon månad eller två som information saknades för. Men det gör nog inget, kåren har varit otroligt aktiv.

Tiden som vi grottat ner oss i är alltså januari 1991 till december 2010. Under den tiden har kåren och dess medlemmar genomfört eller medverkat i knappt 1 300 aktiviteter, ett snitt med cirka 65 per år. Mer än en per vecka.

Det år med minst dokumenterade aktiviteter var 2003 med 34 stycken och mest var 2010 med 134 stycken. Åren 1994, 1993, 2007-2010 låg alla över medel i antalet. Under första halvåret genomfördes 56 procent av aktiviteterna. De aktivaste månaderna var dock höstmånaderna september till november med ca 35 procent.

Topplista månadsaktiviteter

Månad Antal Procent
September 153 12
Februari 138 11
Maj 143 11
Oktober 148 11
November 145 11
Mars 135 10
April 128 10
Januari 96 7
Juni 77 6
December 69 5
Augusti 63 4
Juli 6 0



 












Vad är det vi räknat?
Det är möten, aftnar, kampanjer, utbildningar mm där vi varit arrangör eller där annan kår, organisation eller motsvarade varit arrangör och medlemmar från kåren varit deltagare.

Den senare posten av ”externa möten, kurser mm” har motsvarar ca 240-250 stycken. Resten har alltså kåren arrangerat. Drygt 1 000 aktiviteter.

Vilket innebär cirka 250 arbetsmöten, cirka 115 styrelsemöten, cirka 330 kåraftnar, knappt 100 rekryteringstillfällen, drygt 20 stämmor, 60 inkomsttillfällen, ca 30 utbildningstillfällen, knappt 30 unglottaaftnar, cirka 20 resor (endagars och flerdagars) kick offer, öppna hus med mera.

De längre resorna finns sammanfattade på annan plats i boken.

Kåraftnar
Om vi tittar lite djupare på kåraftnarnas innehåll så har det bestått av allt mellan himmel och jord. Vi har varit på över 60 studiebesök, haft knappt 120 föredrag både av externa talare och egna medlemmar, cirka 10 provningar, drygt 50 fester, drygt 20 ”utbildningar” där medlemmar informerar och tipsar medlemmar och cirka 15 idrottsevenemang med mera. Nedan listar vi en bråkdel av de olika aftnarna.

Fester
Om det är något kåren kan så är det att ordna minnesvärda fester. Julfesterna är välkända och allt som oftast har de ett tema och många timmars planering bakom.
Det har varit jubileumsfester (50 års, 55 års och 60 års), påsksupér, julfester och julavslutningar, julgransplundringar, sommarfester, vårfester.
Det har varit vårfest med Bollywoodtema, påskfest med gubbskivetema och ett midsommarfirande i påsktid.

Några av julfesternas specialteman:

Allt i bakvänd ordning
Gästerna började med julmaten och allt slutade med lucia.

Nåbelfest
Gästerna var (eller blev) utklädda till kungligheter, vetenskapsmän och spelade sedan sin roll.

Röd
Alla gäster uppmanades att vara rödklädda, dekoren var röd och till och med maten var av röd färg.

Christmas afternoon tea
Gästerna klev in på ett hotel på engelska landsbygden med engelska kungligheter och flaggor på väggarna. Det dracks te, åts scones, sandwichar och fruktkakor. Allt med en lätt våt ylledoft.

Lottaair & lotteriffa travel
Incheckning, säkerhetskontroll, resa i flygplan (med säkerhetsinformation, brickmåltid och te te te), trappa ut från flyget med chartervälkomnande och “gris”fest…

Julafton 15:00
Vad gör du på julafton klockan tre? Var och en hade klätt sig därefter och gården var rikt dekorerad med scener från Kalle Ankas jul med vykort, djungel, italiensk restaurang, Askungens klänning, Musse Piggs husvagn osv.

Jul år 0
Gästerna möttes av en krubba. Maten som bestod av meze, intogs på golvet under stjärnan. Bland gästerna sågs änglar, herdar, får, åsnor, bohemer…

Stjärnfest
Med film- och rymdstjärnor som till exempel Casiopeia och Paris Hilton och Humprey Bogart. Gården var förvandlad till stjärngalaxen och man kunde, gå en rymdpromenad eller gå på röda mattan. Maten stod stjärnkockarna på stjärnkrogen ”lottornas krog” för.

Provningar
Vi har bland annat provat: vatten, whisky, hembakta kakor, ost, choklad, chips och dip och exotiska frukter.

Föredrag
Vi har massor av härliga lottor som varit med om både det ena och det andra eller så har de ett intressant jobb eller rolig kunskap. Flera av dem har berättat sina erfarenheter eller lärt oss om sina kunskaper.

Anna Henningsson berättar om sitt yrke som officer och om sin FN-tjänst. Lena Sundell har berättat om sin internationella tjänst i Bosnien och som kock. Sofie Persson berättade om sin FN-mission i Afghanistan. Maria Pålsson om Kosovotjänstgöringen. Camilla Blid om Moskva och terrorattacken i New York.

Charlotta Didriksdotter som jobbar inom sjukvården har informerat om blod, bakterier och virus, hormoner, bröst, sömn, om sina erfarenheter med räddningsverket i Thailand och mycket mer.

Lydia Kyomuhendo berättade om att vara kvinna i Uganda. Anna Johansson berättade om Pina Palmera, ett utvecklings- och rehabiliteringscentrum för barn och ungdomar i Mexico. Halina Norberg berättade om flykten från Polen. Barbara Davies om vägen till Vita huset – hur fungerar det egentligen. Christina Utterström berättade om sin resa i Australien. Våra egna medlemmar har även informerat om tjänstegrenar i de olika vapenslagen om kommuntjänstgöring och kommunal beredskap och om andra frivilliga försvarsorganisationer.

Vi har bland annat haft besök av rikslottachefer, av Louise Ulfhjelm, av Birgitta Clarholm som berättat om lottornas historia, av Lillemor Alplid som berättade om B-avtalen, av Ingela Uthorn Persson om coachning ”ta hand om dig själv” och Anna Lena Bard som informerat om Lottornas hemsida.

Det har varit många talare från olika delar av försvarsmakten på besök till exempel kapten Örjan Möller om FN-tjänst i Jugoslavien och Kroatien, Linda Johansson och Paul Murray informerade om arbetet med jämställdhet och genus i Försvarsmakten, F16:s underrättelsechef Janinge Svensson om den hemliga verksamheten, major J Kalmendal på MHS om psykologiskt försvar, Carl Johan Westring om MUST, överste Wennerholm om IT-försvaret, en svensk försvarsattaché inför Polenresan, militärpolisen fån K1 och en före detta militärattaché från USA.

Vi har även fått besök av polisen i olika omgångar, från kommunen, från Säpo, från Kronobergshäktet med flera och de har pratat om termer, brottsplatsutredningar, tracking mm. Till det har vi fått besök från Expo om vit makt och från KBM.

Vi har fått berättelser om utlandstjänster på olika internationella uppdrag såsom i Liberia, Afghanistan, Somalia och Sudan. Dessutom har vi blivit upp­lysta om det ekonomiska försvaret, manligt och kvinnligt språk, uniforms­regler, media i krig, om minröjarhundar, värnplikt för tjejer, mänskliga rättigheter, försvaret av Europa. Vad krig gör med människan, om terror och om USA.

Men även inte helt försvarsinriktade föredrag har kommit oss till del, som: Börje Heed om brott, Alf Bjare berättade om Vietnamkriget, Peter Carlsson från Sensus om stresskunskap, Annika Starkaer om skydd mot cancer, Lars Olgar om brandskydd både hemma och på jobbet, kommundirektör Leckne om poliser i Palestina, Rymdbolagets Kaj Lundahl och Samson Mande berättade om krigsbarnen i Uganda, Ingrid Eskemyr om att säga ja eller nej till livet, Tore Bertilsson om stjärnsmällar, Kerstin Nordin berättar om livslust, Birgitta Schwinn om socker och besök av Anita Lalander om en finsk lottas dagbok.

Också har vi lärt oss mer om grafologi, stresshantering, om att organisera ditt liv, kropp och själ, om skratt, livslust i Riga, Feng Shui, multireligösa resväskan, styling.

Studiebesök
Mycket lyckas vi ta till Förvarsgården, men hus och verksamheter är ju svårare. Så då blir det ett studiebesök och några av alla ställen som besökts är:

Militärhögskolan, en torpedbåt, Karlbergs slott och krigsarkivet. Södersjukhuset för att se sjukvården under berg respektive akutsjukhuset, SOS-centralen, Bagartorps flyktingförlägg­ning, tullen på Arlanda, ett häkte, brandstationen Attunda, Sollentuna polisstation, riksdagens försvarsutskott och lottornas ordförande Eva Flyborg, Migrationsverket, försvarsdepartementet, Säpo, Utrikespolitiska institutet, en mödravårdscentral, blodcentralen, vandrarhemmet af Chapman, Pripps, Jästbolaget, Twillfit för BH afton, plantskolan i Tungelsta, Polska institutet, en konstfototutställning på Kulturhuset, ABF och hos nunnorna i Danderyd

”Utbildningar”
Hur mycket lär man sig på ett par timmar på en kväll? En hel del konstaterar vi. Något av allt som vi lärt oss, av varandra eller av inbjudna talare är: vapen, fotografering, ABC-sjukvård, dans, självförsvar, datagrunder, retorik, vett & etikett, radiosamband, giftwraping, drinkar, PowerPoint, HLR, scrapbooking och smycken.

Dessa kvällar har varit av mer praktisk natur, man har direkt provat på sina nya kunskaper. För visst har vi lärt oss något på nästan alla våra kåraftnar…