gladhelgen 2016

Favorit i repris!

Helgen 20-21 augusti ordnade Sollentunalottorna den mycket uppskattade Gladhelgen på Klockaruddsholmen, Klockis, intill Djuröbron på Värmdö. Ön tillhör Sjövärnskåren, där Madeleine Hult är medlem. Därför kan vi hyra ön till subventionerat pris.

I år var vi 17 glada lottor som roddes över sundet till ön av kårchefen Madde. Dock inte alla samtidigt. Det blev 4 vändor. Vår andra kårchef Monika Hallstensson stod redan vid grytorna och förberedde en, som alltid, fantastiskt god lunch som vi intog på bryggan i strålande solsken och vackra havsvyer. Monikas gaspachosoppa var en höjdare, som jag tror alla ville ha receptet på! Monika kan verkligen laga mat och är även väl förtrogen med olika matallergier.

Före lunch hade vi inkvarterats i små fyrbädds stugor. Nästan alla med havsutsikt!

Vår tanke med Gladhelgen är att vi ska förena nytta med nöje. Det innebär att vi varvar föreläsningar om intressanta ämnen med roliga lekar och trevligt umgänge. Ingen rast ingen ro!

Första föreläsningen höll Monika. Ämnet var båtvett, sjöregler och andra viktiga saker att känna till då man beger sig ut på sjön. Monika har förarbevis sedan länge och har sedan barnsben seglat, så vem kunde göra denna föreläsning bättre än hon? För att vi bättre skulle komma ihåg dessa lärdomar blev det sedan en tipsrunda på frågor som berörde ämnet båt- och sjökunskap.  Det blev samtidigt ett bra avbrott med lite motion. Vinnaren med flest rätt var Christina Axmark, och hon belönades givetvis med fint pris! Även Anna Vu vann ett pris, då hon var den enda som hittade frågan 11, listigt gömd av Madde! Extra roligt då Anna är alldeles ny medlem och tillhör den yngre generationen, vilket är ett extra plus för kåren!

Fika är aldrig fel och här bjöds endast hembakat förstås! Efter påfyllningen föreläste vår medlem från Norrköping, Christina Turesson, om massmedia och hur vi ska kunna bli bättre på att synas och marknadsföra oss. Christina är radiojournalist på P4 Östergötland, så hon vet vad hon pratar om. Vi fick många bra och användbara tips som vi ska praktisera under hösten då vi bland annat har en stor värvningskampanj i Sollentuna centrum den 10 september.

Pressmeddelanden är något vi kan använda oss mer av och skicka till lokalpressen. Och vår kår har vi ju alltid något intressant på gång!
Femkamp var nästa punkt med äggkastning, stövelkast med ”fel” hand, gemkedja, dart och vattentransport med händerna som enda verktyg.  Med lag om två personer tävlade vi mot varandra och vann gjorde Anna och Helén Westman, belönade med fint pris.

Dags för att tända grillen och förbereda middagen som var än mer fantastisk än lunchen. Även denna komponerad av Monika, som pedagogiskt skrivit ner alla recept, så vem som helst av oss kunde hjälpa till och laga maten. Därmed behövde Monika inte stå i köket hela tiden.
Det blev färska kräftor till förrätt, grillad marinerad fläskkarré och marinerade kycklingklubbor till huvudrätt med flera goda röror och sallader till. Efterrätten blev en hallonpaj, med crème chantilly som blev handvispad! Fanns nämligen ingen el-visp i det för övrigt välförsedda mässköket.

Stämningen var på topp och vi sjöng allsång samt av Ingrid George specialskrivna lottasånger på kända melodier! ”Kårens rekryteringsvisa” (melodi White Christmas) och ”Kårens jubileumsvisa” (melodi Gärdebylåten). Kanske något vi ska sjunga på kårresan till riksstämman i Mora till hösten?

Repris från ifjol, blev leken ”Norsk karaoke”. Vi tävlade i två lag. Det går till så att en i taget får nynna en känd låt som hörs i deltagarens hörlurar och laget ska gissa vilken låt. Många glada skratt och olika framgångar i både framträdande och gissningar.  Trötta och glada gick vi till sängs.

Söndag morgon och några modiga tog morgonbad i det tämligen kalla vattnet, cirka 16 grader. Det saknas tvättmöjligheter på ön, som bara ha rinnande havsvatten i köket för disk, så vill man tvätta av sig så är det bara att hoppa i! Dricksvatten har vi med oss i många stora vattendunkar.

Efter frukost blev det åter en intressant föreläsning, nu av vår kallskänka och lotta Helen Westman, tillika FRG-ansvarig i Sollentuna kommun. Hon pratade om livsmedelshygien. Mycket kan tyckas självklart, men med små misstag kan man göra stora skador. Hon pratade mycket om olika sorters matallergier och hur noga man ska vara när man lagar specialmat och framförallt börja med den maten först! Helen är mycket pedagogisk och hon gav oss många fina tips och repetitioner på vikten av hygien i samband med matlagning.

Återstod en intressant föreläsning. Det var en säkerhetspolitisk information om Ryssland och dess ledning, om deras aktiviteter på både militär och civil sida för att skapa oro i framför allt Europa. Ingrid George hade läst på utifrån befintlig massmedia och borrat i en del artiklar. En mycket intressant föreläsning som gav oss många funderingar, bland annat om Sverige bör ansluta sig till Nato eller inte.

Lunch återstod, om möjligt ännu godare än gårdagens lunch, med sill med tillbehör, inkokt lax, ostpaj och ägghalvor med röror och hel del mer. Ingen behövde lämna ön hungrig! All mat och bak var gjort från grunden, mest av Monika, men även några andra hade bidragit med bland annat bakning.

Som goda lottor hjälptes alla åt med mat och städning, disk och dukning, röjning inför hemfärd och därför det blev om möjligt en ännu roligare Gladhelg än förra årets. Nu satsar vi för att kunna maxa antalet till nästa år. Vi kan vara 22, sedan räcker inte sängplatserna till.

Maria Avellán,
Arbetsgruppen