Tema Koll på krubbet
Välkommen till ett nytt tema! Vi gräver ner oss i vad vi stoppar i oss, kostråd och näringsämnen, religiös mat, innehåll, tillsatser och märkning, dieter, sjukdomar, matallergier, vad vi kan kräva av myndigheter, historia och mycket mycket mer. Ett näringsrikt tema för både kropp och själ.
Vår mathistoria
Flera utländska maträtter räknas i dag som svenska klassiker. Men när kom de hit egentligen?
Religiös mat
Religionen påverkar människors matvanor och förhållanden till mat. Man kan tolka och leva efter de religiösa matföreskrifterna på olika sätt, och även den som inte är religiös kan låta religionen och dess mattraditioner vara en viktig del av identiteten. De religiösa högtiderna stärker de sociala banden, mellan gamla och unga, inom familjen och vänner.
Näringsämnen
Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om näringsdeklarationer på livsmedel ska följande näringsämnen deklareras: proteiner, kolhydrater, fett, fiber, natrium, vitaminer och mineraler.
H2O - VATTEN
är faktiskt både ett livsmedel och ett näringsämne. Väte (H) och syre (O) är ju grunden till i stort sett allt känt liv men i övrigt innehåller inte vatten några särskilda näringsämnen som vi inte kan få i oss på annat sätt mer än små mängder mineraler och mikroorganismer.
Kostråd
Livsmedelsverket har satt ihop fem råd som hjälper dig att äta hälsosamt:
- Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.
- Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
- Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
- Ät fisk ofta, gärna två-tre gånger i veckan.
- Använd gärna flytande margarin eller olja.
Vanliga dieter
Flygvärdinnedieten
Frukost: 1/2 grapefrukt. Kaffe eller te utan socker och mjölk. Lunch: Grillad biff eller köttfärsbiff. Grönsallad med tomater utan dressing. 1 äpple. Middag: 2 hårdkokta ägg. Haricots verts. 1/2 grapefrukt.
Eftersom den är så kalorifattig riskerar du att få en matstressreaktion och bara vräka i dig mat. Obalanserat kortsiktig lösning.
Innehållskrav
Lite beroende på typ av produkt och hur det är förpackat, så finns det några uppgifter som i olika omfattning bör finnas på livsmedel man köper. Vad det innehåller, näringsinnehåll, tillverkare med kontaktinformation, när det är tillverkat, sista förbrukningsdag alternativt bäst-före-dag, var det kommer ifrån, vad det väger, hur det bör förvaras och så vidare. Att maten som säljs är märkt kontrolleras av myndigheterna, främst på kommunnivå.
Tillsatser i mat
Alla godkända tillsatser har ett E-nummer som måste uppges i ingrediensförteckningen. Du kan med hjälp av det numret ta reda på vad tillsatsen är. Alla godkända tillsatser är säkra och bedömda utifrån en bred vetenskaplig grund. Det betyder inte att det alltid är nödvändigt att använda dem.
Miljömärkning
På många av varorna i matbutikerna förekommer ganska många olika typer av symboler och miljömärkningar som ska hjälpa köparen att välja ”rätt”. Men vad betyder de? Här har vi samlat några av dem.
Översikt
- 2013 4 tema krubb.pdf 1.9 MB