Amerikansk apelsinkyckling
4 portioner
Ugn 175o C
40-50 min
Ingredienser
1 hel kyckling, eller 1 kg kycklingdelar med ben
10-12 potatisar, gärna mjölig sort
8-10 morötter
3 vitlökar
3 apelsiner
2 citroner
rosmarin
salt och peppar
Gör så här:
- Sätt på ugnen. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i bitar, cirka 2-4 bitar per potatis, dela morötterna i 2-3 bitar.
- Lägg den hela kycklingen mitt på en långpanna. Strö ut potatisen och morötterna runt kycklingen.
- Dela vitlökarna i klyftor, men ta ej av skalet, bara det som är löst. Strö ut det bland rotfrukten.
- Skölj av och halvera citrusfrukterna. Pressa ut saften över kycklingen och rotfrukterna, mest över kycklingen. Stoppa in så många du kan av de urpressade halvorna i kycklingen, om du använder delar, lägg dem mellan/under kycklingen.
- Strö över färska eller torkade rosmarinblad över hela pannan. Salta och peppra.
- Ställ in i nedre delen av ugnen och laga tills kyckling och rotfrukt är klart, cirka 40-50 minuter. Stycka kycklingen i portionsbitar och servera allt direkt från långpannan med en grönsallad till.