Tema Sommar

Äntligen sommar! Det har varit en konstig vår så vi satsar på ett nummer i sommarens tecken. Vi lyfter bland annat upp sommarplågorna, både vanliga skador hur man behandlar dessa och musiken, rötmånaden, sommartraditioner, sommarlekar, sommarväder, sommarsport, sommartrafik, sommarberedskap och mycket mycket mer!

Vad är sommar?

Sommar finns bara inom områden med tempererat klimat. Det är en av fyra årstider som kalendariskt definieras av månaderna juni, juli och augusti på norra halvklotet och december, januari och februari på södra halvklotet, det vill säga de tre varmaste månaderna under året.

Läs hela inlägget »

Det svenska sommarvädret

Det svenska sommarvädret kan vara mycket varierande. Ena stunden bjuds det på högtryck och värme och andra stunden på lågtryck och regn. Att göra väderprognoser är ofta som mest utmanande på sommaren, inte minst eftersom det är på sommaren som de flesta är lediga och spenderar mycket tid ute.

Läs hela inlägget »

Sommarplågor

Låtarna som plågade Sverige ­‑ från 1960 till 2011

Läs hela inlägget »

Maten under rötmånaden

Varför rötmånad?
Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan för en månadslång period i slutet av juli och början av augusti. Rötmånaden inleds enligt nutida svensk tradition i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22-24 juli och pågår till 22-24 augusti. Numera säger man att rötmånaden är den period då solen står i Lejonets tecken. 

Läs hela inlägget »

Sommarplågor

På sommaren är de allra flesta lediga någon period. Man gör massor av olika aktiviteter. Man är ute i naturen – på stranden, på sjön, i skogen. Då är det lättare att drabbas av sommarplågor. En del lindriga så man kan ha egenvård, men om oturen är framme behöver man söka upp sjukvården. Här försöker vi lista några vanliga plågor, hur man kan förebygga för att slippa, vad är symptomen om du drabbas och vad ska du göra då. För ytterligare information sök på vårdguiden eller fråga din husläkare.

Läs hela inlägget »

Sommarapotek

Stommen i alla hus- och reseapotek är förbandsmaterial för vård av sår och liknande. Vad som mer kan behövas varierar beroende på årstid och plats. Här följer några tips:

Läs hela inlägget »

Sommarlekar

Hopprep
Människan har genom alla tider instinktivt hoppat från ett objekt till nästa för att tillfredställa behovet av att fungera och anpassa sig till en ständigt föränderlig miljö.  Att hoppa är en reflex som är en av de mest naturliga rörelserna i människokroppen och kommer från behovet att attackera och överleva.

Läs hela inlägget »

I det blå flyr en svala

Nu spirar grönskan och vindens dån,
har tappat styrkan att tjuta.
Nu är den årstid vi fått som lån
och Näcken spelar sin luta.
Ja, Näcken spelar och håller hov
och varje solglimt syns svansa
med skogens rå i ett sommarlov
som bjuder folket att dansa.

Läs hela inlägget »

DET VAR DANS BORT I VÄGEN

Folkparker är en plats som nu ägs av olika fristående föreningar men som förr var en festplats ägd av en arbetarorganisation eller bygdeföreningar.

Läs hela inlägget »

VÄXTZONER

Sverige är indelat i åtta växtzoner (ju högre zon desto kallare klimat) från söder till norr vilket gör att man inte kan odla samma saker i olika delar av landet och att årstiderna har olika längd.

Läs hela inlägget »
loading...