Tema Sollentuna 150 år

Visste ni att Sollentuna fyller jämnt i år? Om inte så vet ni det nu! Sollentuna fyller 150 år och kommunen uppmärksammar det på lite olika sätt. Vi har tittat lite på kommunens historia, hur den fungerar i dag och en massa annat smått och gott!

i begynnelsen

Efter istidens slut för 7000 år sedan låg Sollentuna fortfarande till största delen under havsytan.

Läs hela inlägget »

Attunda

Vi hör namnet Attunda lite då och då på gården. Våra grannar brandstationen ingår i kommunalförbundet Brandkåren Attunda, tingsrätten vid Sollentuna station heter Attunda och majoriteten av våra hemvärnslottor hör till Attundalands hemvärnsbataljon. Men var kommer namnet ifrån? Och vad betyder det?

Läs hela inlägget »

ur arkivet

Om en ny bok av Annika Holmberg som visar vilken himla tur vi har som inte bodde i Sollentuna för 150 år sedan. 

Läs hela inlägget »

Vad hände sen?

I januari 1863 genomfördes en reform i Sverige som innebar att cirka 2 500 kommuner bildades. En av dessa var Sollentuna landskommun.

Läs hela inlägget »

Kommundelar

Tureberg i centrala Sollentuna är indelad i områdena Bagarby, Knista, Töjnan, Nytorp, Skansen, Hersby, Fågelsången och Sollentuna centrum och har 15 000 invånare.
Tureberg fick sitt namn av Thure Gustaf Rudbeck, efter att det gamla Bagare by ombildats till gården Tureberg. 

Läs hela inlägget »

företagen

KG Knutson
Med huvudkontoret i Sollentuna finns KGK även i övriga Norden och Baltikum. Företaget grundades 1946 av Knut Göran Knutsson och man var redan från början generalagent för flera märken inom fordons- och marinbranschen. När högertrafiken kom 1967 var man bland de första på de strålkastare som behövde bytas. År 1982 tog man över agenturen för Suzuki motorcyklar, utombordsmotorer och fyrhjulingar. Krav på färdskrivare kom 1995 och då tog man merparten av marknaden.

Läs hela inlägget »

Efter atombomben

Efter andra världskriget förberedde vi oss i Sverige för det stora atomkriget. Vi låg mellan de stora militära maktblocken Nato och Warszawapakten och kunde bara förbereda oss på att ta skydd. Befolkningsskydd och hemskydd är begrepp från den tiden, som använts fram till början på 90-talet då ”kalla kriget” tog slut i och med Berlinmurens fall.

Läs hela inlägget »

SEVÄRDHETER

En sevärdhet ska vara något man minns när man besökt en plats. 
Här listar vi några exempel på vad som finns och två kan man faktiskt se från köksfönstret på Försvarsgården, nämligen kyrkan S:t Erik samt Klasros skolmuseum.

Läs hela inlägget »

Kung Agne och Skjalf

Strax söder om Sollentuna centrum reser sig ”Kungshögen”, en gravhög från forntiden. Den påminner om Uppsala högar och är kanske lika gammal. Den kallas också Kung Agnes hög. 

Läs hela inlägget »

kommunvapnet

Sollentunas kommunvapen visar tre vikingaskepp som rullas mellan Edsviken och Norrivken på stockar över land på 1000-talet.

Läs hela inlägget »
loading...