Tema Semester

Välkommen till ett nytt tema! Sommaren närmar sig och denna gång tittar vi på semestern.
Vi kommer med massor av tips på vad man kan fylla sin lediga tid med (om man inte är på lottaskola vill säga). Och hur man kan klara resan i sig.

FAKTA SEMESTER:

Semester är avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Semester kan vara lagstiftad, ett resultat av kollektivavtal eller vara fritt avtalad mellan arbetsgivare och arbetstagare, och kan resultera i att semesterersättning betalas ut. I vardagligt tal används ordet även om själva semesterresan många åker på under till exempel sommaren eller skolornas sportlov. Alla EU-länder har minst 20 arbetsdagars betald semester. Frankrike har 30. USA är det enda landet i den rika världen utan lagstadgad semester. En stor del av de svenska löntagarna har dock väsentligt mer ledighet, antingen i form av extra semesterdagar (ibland åldersberoende) eller i form av någon typ av arbetstidsförkortning som i praktiken fungerar som extra semester. Ofta handlar det om en eller ett par veckor mer ledighet än den lagstadgade semestern.

Läs hela inlägget »

Badplatser – norr till söder

1. Nordens Riviera
Pite havsbad, Piteå

Känt för den kilometerlånga, långgrunda och barnvänliga sandstranden. Redan på 1940-talet fanns här en kiosk och några stugor. I dag finns en  stor camping- och turistanläggning med möjligheter till lek och äventyrsbad för små. Det ligger cirka tio mil från polcirkeln och här skiner solen 23 timmar per dygn i juli, vilket är mer än Mallorca. Badet toppar ofta landets badtemperatur eftersom de stora sanddynerna fångar upp det varma ytvattnet

Läs hela inlägget »

Tidsfördrivande

Vad ska man göra om man är ute på långturer, i bil, husvagn eller på båt? Det är väl egentligen bara fantasin som sätter stopp. Men här har vi skrapat ihop några tips.

Tänk på att risken för åksjuka ökar om man läser, tittar på film eller göra andra saker där man inte tittar ut genom fönstren.

Läs hela inlägget »

På resande fot

På sommaren är det vanligt att semestern är på vägar eller vatten. För en del kan den delen vara ganska jobbig. Alla som lider av åksjuka eller sjösjuka i olika kraftig grad. Vad är det? Hur kan man råda bot på det? Vi försöker reda ut detta här.

Läs hela inlägget »

Årets resmål

Utländska resmål
Reseguideförlaget Lonely Planet presenterade i slutet av 2013 sin guide på 2014 års bästa resmål – Best in travel.  Guiden är en sammanställning av de bästa tipsen från deras samlade utbud av böcker. Förutom förslag på restauranger och resmål för den med specialintresse listas 10-topp-favoriterna i några viktiga kategorier. Bästa stad, bästa familjeresa, bästa paradisö och givetvis bästa land.

Läs hela inlägget »

Somriga budgettips

I Stockholm finns så mycket att se och uppleva som är helt gratis. Här tipsar vi om dans, gymnastik, uppvisningar,  kultur, teaer och museer och mycket annat man kan göra i Stockholm utan att pengarna behöver spela någon roll.

Läs hela inlägget »
loading...