Tema Familj

Välkommen till ett nytt tema! Denna gång tittar vi på familjen: Hur kan den se ut? Hur kan man få fram sin familjs historia? Vilka lagar och regler gäller? Olika sätt att utöka familjen. Vad innbär det att vara förälder? Och om man får problem, vad kan man göra?

Familjen

Familjer kan se ut på många olika sätt beroende på vilken kultur eller tid det gäller. En familj kan ha biologiska släktband men behöver inte ha det.

Läs hela inlägget »

Släktforskning

Vad vill jag veta?
Det vanligaste är att jag vill veta mera om mina anor, men ibland är jag bara intresserad av bakgrunden till en viss ägodel, vare sig det är en hel gård eller ett smycke.

Läs hela inlägget »

Olika sätt att få barn

Ur biologisk synvinkel väntar allt för många för länge med att skaffa barn. Resor, utbildning, bostad och karriär är exempel på saker som du vill ha avklarat eller ordnat innan du bildar familj. Om gynekologerna fick bestämma skulle alla kvinnor vara 20-25 år när de får barn – då är de som mest fruktsamma. Den åldersgrupp som främst representerar förstagångsföderskor idag är runt 25-29 år och andragångsföderskor är 30-34 år.

Läs hela inlägget »

Föräldraskap

Fastställt faderskap och föräldraskap ska säkra barnets rätt till sitt biologiska ursprung, men också rätten till försörjning och arv. Barnet kan också ha både ett psykologiskt och ett medicinskt intresse av att känna till sin identitet. 

Läs hela inlägget »

ÄKTENSKAP

Äktenskapshinder
Vilka personer som helst får inte ingå äktenskap med varandra. Den som är under 18 år får exempelvis inte ingå äktenskap utan tillstånd av länsstyrelsen i det län där den underårige bor. I andra länder kan andra åldersgränser för äktenskap och partnerskap gälla. Men svenska myndigheter brukar inte erkänna ett utländskt äktenskap som inte hade tillåtits vid en svensk hindersprövning. Det betyder därmed att det inte är giltigt i Sverige.

Läs hela inlägget »

Samboregler

Skillnaden mellan att vara gift och att vara sambo är i vissa fall stor. Men även om man inte är gifta, men är ihop, bor tillsammans och har ett gemensamt hushåll, har man vissa rättigheter och skyldigheter mot varandra. Det kallas för att vara sambo och vad som gäller för det står i sambolagen.

Läs hela inlägget »

PROBLEM

Bup,  barn- och ungdomspsykiatrin , startades som så kallade barnpsykiatriska rådgivningsbyråer kring 1920 av några pionjärer som ville förstå orsaken till att barn hade problem.

Läs hela inlägget »
loading...