smaklig spis - varmt

Kryddig morotssoppa med apelsinkräm

 Jag var soppansvarig en av vårens kår­kvällar och bjöd då på kryddig morotssoppa och minisemlor. Semlorna brukar vara populära men den här kvällen var det soppan som prisades mest! Alla ville ha receptet och jag lovade att ordna det. Så här kommer en härlig morotssoppa till ruggiga höstkvällar!
Gunilla B

4 pers

Ingredienser:
800g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk ingefära
1½ tsk spiskummin
1 tsk curry
3 msk kycklingfond
1 liter vatten
1 dl vitt vin (går att hoppa över)
Rivet skal av 1 apelsin 
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
1 kruka koriander (om man gillar koriander)
Smör salt nymalen peppar

Gör så här:
Skala och skär morötterna i skivor, skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs lök, vitlök, ingefära i kastrull med lite smör i cirka två minuter. Tillsätt spiskummin, curry fräs lite till häll i morötter fräs ytterligare fem minuter. Häll på fond och vatten ev. vin, koka tills morötterna är mjuka cirka 20 min. Blanda rivet apelsinskal med crème fraiche. Ta soppan av värmen mixa slät med exempelvis en stavmixer. Blir soppan för tjock späd med lite vatten. Tillsätt honung och apelsin juice ¾ tsk salt och ett kryddmått peppar. Klipp över koriander vid servering. Servera apelsinkrämen till.

Jag bjuder på ett recept till....
Ett som jag inte har provat på Sollentunas lottor än. Det är Mina födelsedagsmuffins, väldigt enkla att göra, lite för dyra och oemotståndligt goda! 
Rör ihop 6 dl vetemjöl och 4 tsk bakpulver. Tillsätt 3 dl flytande margarin, 3 dl socker, 4 ägg, 1 dl lemon curd och blanda allt. Vänd ner 200 g grovhackad vit choklad och 1 liter halverade jordgubbar (färska blir bäst). Fördela i STORA muffinsformar, fyll formarna till två tredjedelar Tillaga mitt i ugnen. 200 grader cirka 20 min.