smaklig spis - varmt

Janssons Frestelse

Smaklig spis
Här kommer i juletid världens godaste Jansson. Min familjs favorit på julbord, påsk, midsommar osv. Att vi tycker den blir så himla god och precis som vi vill ha den är tillagningssättet. Att löken steks och att den gräddas färdig en dag och långsamt värms på när det är dags att äta den. Hoppas du också tycker om den. Lycka till!
Monika

Janssons frestelse
4-8 portioner (ensamrätt-buffé)

Ingredienser
2 kg möjlig potatis
1 kg gul lök
½ burk Grebbestads hela ansjovis
Matfett
Ca 2-4 dl Mjölk (ev laktosfritt)
Ca 2 dl Matlagningsgrädde (ev laktosfritt)

Gör så här
Rensa ansjovisen så då har filéer.

Skala löken och skiva den tunt (gärna maskin). Stek löken mjuk i matfett och låt svalna.

Sätt på ugnen på 150-175.

Skala potatisen och riv den halvtunt (ca 0,5 cm tjocka strimlor).

Smöra en form. Varva potatis, den ljumna löken och ansjovisen. Börja och sluta med potatis. Tänk på att potatisen täcker hela sista varvet.

Häll på mjölken så att det knappt täcker. Ställ in i ugnen (långt ner) och grädda tills potatisen är mjuk. Ca 1-1,5 timmar (beroende på hur tjock och hur hårt packad janssonen är).

Ta ut och svalna, ställ svalt.

Serveringsdagen:

Sätt på ugnen på 150. Gör hål i janssonen men kniv (motsvarande). Häll över grädden. Om önskas kan du täcka över formen med folie. Värm upp tills den är genomvarm, prova genom att sticka ner en kniv och låt vara några sekunder. Tar ca 1-1,5 timme.

Smaklig spis!