Underrättelser - I SiktE

FRG på Hästivalen

Det var en riktig familjedag. Solen sken och det var fiskdamm, godisregn och inte minst massor med hästar. Det var brukshästar som drog timmer eller skördemaskiner. Det var ridhästar, Westernhästar, små ponnies att rida på. Vi fick se tornerspel och westernridning. Runtom kunde man titta på hästprylar: allt ifrån ridgrejor-loppis till hästsläp. 

Läs hela inlägget »

90-årsfirande

Läs hela inlägget »

Slagfält och skulpturer

Lördagen den 14 juni arrangerades traditionsenligt vår-och sommarutflykten som i år gick från Slussen till Fisksätra och Sveriges första slagfältsmuseum, HAMN (Historiearvsmuseet i Nacka). Där beskriver man bland annat slaget vid Baggensstäket, gör andra nedslag i historien men presenterar även Fisksätras historia samt hur man idag jobbar med att bevara samt identifiera olika typer av arkeologiska fynd. Museet som drivs av kommunen är helt nyöppnat och har mycket interaktiva och upplevelsebaserade utställningar. Det finns även möjlighet att titta, lära, känna, tänka, uppleva och upptäcka en mycket viktig del av historien. Det är ett mycket pedagogiskt upplagt museum så att besökare i olika åldrar kan ta del av allt som visas. 

Läs hela inlägget »

Studs i söder

Läs hela inlägget »

folkrätt

Den 23 september arrangerade FOS i Stockholms län en föreläsning om internationell humanitär rätt, folkrätt och mänskliga rättigheter. Beda Andersson från Folkrättskretsen inom Röda Korset berättade om Röda Korsets historia, deras syfte och hur de arbetar för att skydda civilbefolkningen och minska mänskligt lidande. Aktuella exempel från olika oroshärdar lyftes fram, till exempel Syrien och Ukraina. 

Läs hela inlägget »

Föreläsning om intolerans

Intolerans är tyvärr ett mycket aktuellt tema. När ett politiskt parti med bruna rötter tar plats i riksdagen är det dags att vakna. Detta hände för fyra år sen. ABF Norra Stor-Stockholm arrangerade en föreläsning med Stiftelsen Expo den 9 september i Järfälla. 

Läs hela inlägget »

Swedenborgs minneskyrka

Läs hela inlägget »

Bosnien 93/94

– berättat av en bataljonsläkare

Sex veckor innan Sollentuna lottakårs resa till Bosnien tidigare i år, träffades ett tiotal lottor för att lyssna till Björn Borgwall, en läkare som under kriget i Bosnien hade uppdrag som bataljonsläkare.

Läs hela inlägget »

Så åkte vi äntligen!

Bosnienresan gick alldeles för fort, många saker som finns kvar i minnet har för alltid förändrat en del av livet. Själv förvånades jag över att förödelsen fortfarande var så stor, fast det är snart 20 år sedan kriget tog slut. Landet har enorm fattigdom och det var stundtals svårt att se befolkningens olika livsöden, samt de små barnen som gick runt och tiggde sent på kvällarna. Befolkningen har ett mycket vänligt bemötande och är hjälpsamma, även om vissa hade svårt att prata engelska. Det går ändå bra att göra sig förstådd. Det var en fantastiskt ren och annorlunda miljö att uppleva och jag är tacksam för att fått möjligheten att se detta. 

Läs hela inlägget »

Tillbaka till Balkan

I maj åkte tolv lottor från Sollentuna lottakår på kårresa till Bosnien. Under en intensiv vecka fick vi träffa lokalbefolkningen och höra deras berättelser om livet under Balkankriget på 90-talet, vi besökte platserna där det hände och fick se med egna ögon hur grymt krig är. Men också hur människors överlevnadsinstinkt alltid hittar ett sätt att återuppbygga det som är trasigt och gå vidare. 

Läs hela inlägget »

Sarajevo-återträff

Läs hela inlägget »

Minnen och drömmar

Vid Bosnienresenärernas återträff samlades många bilder in på minnespinnar och dvd, för under vintern kommer en minnesbok att sammanställas från resan. Redaktör är undertecknad med mycket benäget bistånd av vår produktionsansvariga Monika Hallstensson, med mångårig vana av bokproduktion för såväl lottakåren som privata produktioner till släkt och vänner. Kostnaden blir överkomlig, det finns billiga och bra trycklösningar, och vi har en liten pott kvar i resekassan.

Läs hela inlägget »

Full fart i Boden

Under två veckor i maj genomfördes utbildningen Grundkurs i ledningsstöd i Boden. Utbildningen var förlagd till I19/Norrbottensgruppen i Boden. Kursen leddes av kurschef och fyra instruktörer.  

Läs hela inlägget »

Utveckling av Grupp & Ledare

I augusti åkte jag till Karlskrona för att gå UGL. En utbildning som jag hört både bra och skrämmande saker om. Att folk bröt ihop och lämnade kursen i kontrast med andra som tyckte att det var det bästa de varit med om, var det som nått mina öron.  Det blev inte bättre av att min man, som gick UGL 2004, sa till mig : ”Vad du än gör så hoppa inte av.”.

Läs hela inlägget »

Om Intro FM ledarskap

En helg i reflektionens tecken
Kvällen den 14 mars var blåsig och regnig. Åtta deltagare från norr till söder samlades i en kasern på F7, Såtenäs, där kursledarna Ingela Uthorn Persson och Åsa Lindén hälsade oss välkomna. Efter en kort information, fika och iordningställande av sängar stöp vi alla i säng. Flera av oss med en nyfikenhet över vad morgondagen skulle bära med sig.

Läs hela inlägget »

Stämmovår

Under våren har kåren samlats för två stämmor. Den första var en kväll i mars. Då samlades ett tjugotal medlemmar för en ordinarie kårstämma. Jag fick äran att leda stämman, hoppas att de närvarande var nöjda med insatsen. Stämman inledes med parentation för Björn Westin, därefter följde stämman där styrelsen bland annat presententerade förra årets berättelse. Tyvärr hade tekniken satt stopp för att få fram en ekonomisk redovisning. Så stämman tog alla formella beslut de kunde och uppdrog sedan till nya styrelsen att kalla till extra stämma för att fastställa den snarast möjligt under våren. Det valdes en helt ny styrelse, vilka ser ni på annan plats i tidningen.

Läs hela inlägget »

Stolt!

Nyss hemkommen från tredagarskursen Grundkurs i Krisberedskapssystemet kan jag säga att vi har mycket att vara stolta över i Sollentuna! Ryktet om vår FRG och den uppbackning vi får från kommunen har spridit sig, och flera av deltagarna hade hört om oss och framhöll oss som ett gott exempel. I vissa kommuner hade FRG fått sina avtal uppsagda då kommunens ledning inte såg något värde i deras existens och/eller vägrade betala för deras fortbildning. Trist att något måste hända innan FRG uppskattas.

Läs hela inlägget »

Kackelfest

Torsdagen innan påsk samlades några kacklande hönor och en tupp på Försvarsgården för årets påskfest.

Läs hela inlägget »

Nödvattenövning

En stor nödvattenövning genomfördes den 5 april i Märsta. Vi var 100 personer från samtliga FRG Norrs kommuner som utbildades av personal från Livsmedelsverket i hur man hanterar materialet för nödvatten, både under vinter och sommarförhållanden. Förutom att få lära sig hur man monterar och underhåller den utrustning som Livsmedelsverket kör ut diskuterade vi i våra egna FRG-grupper hur det kunde se ut i den egna kommunen om det blev skarpt läge.

Läs hela inlägget »

Kreativ styrelse

Nytt möter gammalt som möter nytt inom allt vad kreativitet är!

Läs hela inlägget »

Frillor och Bosnien

Kungliga frillor, Karlbergskadetternas vedermödor att klara examen och situationen i det multietniska landet Bosnien var tre ämnen för en kårafton med after work på Karlbergs slott en fredagkväll i mars.

Läs hela inlägget »

Nationaldagsfirande

Nationaldagen den 6  juni firade jag traditionsenligt med att representera lottorna och bära fanan i festtåget till Skansen. 

Läs hela inlägget »

Kakor i massor

Ett järngäng av erfarenhet gjorde denna servering till Solhjulets stämma som en flytande dans av effektivitet, service, glada pensionärer och yngre generationer som tog åt sig efter bästa förmåga.

Läs hela inlägget »

Ett år till...

Tiden går så fort. Ytterligare ett år har lagts till handlingarna. När ni får denna tidning har två månader redan gått av ett nytt år. Om några veckor ska kårstämman lägga förra årets verksamhet till handlingarna i och med verksamhetsberättelsen. Vill du ha hela informationen kontakta styrelsen. Annars kommer här en enkel sammanfattning av hela berättelsen.

Läs hela inlägget »

Sköt dig själv-kurs

I november 2013 inviterade Stockholms Flyglottakår till kursen Sköt dig själv på Fryshuset. En mycket taggad grupp lottor från olika kårer i Stockholmsområdet avsatte en lördag till att lära mer om hur man klarar sig i krissituationer, t.ex. utan el, vatten eller värme. Mycket fokus låg på praktiska råd om hur man kan förbereda sig på krissituationer, men vi fick även inblick i hur samhällets krisberedskap fungerar.

Läs hela inlägget »

Översikt