Kåserier

Föreningslivets glädjeämnen

​Några saker gör mig glad och engagerad. Som vår lottakår, släktforskning, styrelsearbete och mina kulturvetarstudier. Då jag nu ska författa några rader till I Sikte kretsar mina tankar till glädjeämnena.

Läs hela inlägget »

I huvudet på friskvårdslottan:

​Har några gånger fått frågan ”varför har vi en friskvårdslotta?” Den frågan har jag filosoferat lite över, svaret var ganska självklart för mig, men det tål ändå att tänkas lite på. Friskvårdslotta är ingen ny roll, men benämningen har varierat lite beroende på språkbruket i övrigt. Vi har haft både sportlottor och idrottslottor, idag tränar man mest för att hålla sig frisk och stark och vi talar om friskvård och då blir det också naturligt för oss i kåren att använda det begreppet. Jag tycker det är en bra benämning, det säger vad det handlar om - att hålla sig frisk och kry, ”fit for fight” i bokstavlig mening inom totalförsvaret.

Läs hela inlägget »

Säker­het för alla

​I år firar Svenska lottakåren 90 år av engagemang för att skapa ett säkrare och tryggare samhälle. Engagemanget ser idag annorlunda ut än vad det gjorde 1924 när det gäller de uppdrag vi har men fortfarande är det samma känsla av att vilja bidra tillsammans med andra, att göra en insats i det lilla som i det stora.

Läs hela inlägget »

Midnattssol i Kiruna!

​Kiruna står inför en unik förändring - på grund av gruvbolagets expandering under jord måste stora delar av staden flyttas. För att få en kanske sista bild av dagens Kiruna blev den målet för årets stora kårresa.

Läs hela inlägget »

2012 i backspegeln

​Så här flera månader in på 2013 gör vi en sista tillbakablick på förra året. Som grund har vi vår verksamhetsberättelse på sjutton sidor. Man kunde ju tro att 2012 skulle bli lite lugnare, det var ju ändå året efter stora jubileumsåret. Man ack så man kan bedra sig!

Läs hela inlägget »

Min livsstil

​Jag känner på mig att klockan snart är 0630 och att väckarklockan kommer att ringa. Vart är jag? Jag orkar inte öppna ögonen, men av ljud, lukt och hur sängen känns så är jag i Umeå. Kan det stämma?

Läs hela inlägget »

Adoptionsresa

​Ni har nog undrat varför det varit så tyst ifrån oss. Vi har varit mycket trötta efter en tuff resa till Kina denna gång.

Läs hela inlägget »

rIKSSTÄMMA

​Den 17 november 2012 slogs portarna upp till den sista riksstämman som skulle firas storstilat under pompa och ståt. Lottor från landets alla hörn samlades i Älvsjömässan och pigga röster som vittnade om återseendens glädje ekade i mässhallen. För visst är det kul när man spanar runt och får syn på det ena bekanta ansiktet efter det andra, dom jag känner har jag träffat på lottakurser i Älvkarleö eller på FOS-kurser här i Stockholm. Andra kommer man i samspråk med för att man känner någon som känner någon som känner dem. Mänskliga kontaktnät är så underbara och fascinerande!

Läs hela inlägget »

Jag blev lotta tack vare en kopp choklad

​- kanske inte riktigt men det var så det började
När jag läser Sollentuna lottakårs jubileumsbok, vilken jag mycket uppskattar och även min make som var hemvärnsungdom i Sollentuna på 1950-talet, börjar jag fundera på hur min bana inom Försvarsmakten började. Jag antar att mycket i livet beror på en slump. Så var även detta.

Läs hela inlägget »

Julgranen

Inför kommande julsäsong och julgransinköp vill jag dela med mig av en verklig händelse som inträffade en av mina vänner. Det ägde rum på söder för några år sedan och efter jag fick historien berättad för mig har jag inte kunna glömma den och hyser därmed även stor respekt för barrande granar folk slänger hit och dit.

Läs hela inlägget »

Jubileumsåret

​Så har ett nytt år gått och det är dags att summera vad vi gjorde. Det var ett stort år, kåren fyllde 70 år och det genomsyrade en hel del av det som gjordes.

Läs hela inlägget »

ISO-mat – vägen till att lyckas? Svar: JA

Den obekväma ”Michelinringen” på 17 kg satt som klister runt ansiktet, buken och magen. Varje dag, under många år, bestämde jag mig att JUST i dag ska det vara den sista dagen på att se ut som en påhittad reklamgubbe och JUST i dag är min första dag på väg mot ett NYTT JAG som inte är slav under sitt ätande. Men varje dag blev till månader och till år och inget hände mer än att min ångest för att försöka och att misslyckas ökade.

Läs hela inlägget »

Nystart

​1990 damp i brevlådan ner ett brev från försvaret. De ville fånga mitt intresse för att bli officer. Jag blev nyfiken. Det blev inget av med officersyrket, men intresset för försvaret hade väckts. Jag tog kontakt med lottorna och kunde kombinera mitt intresse för sjukvård med mitt intresse för försvaret. Jag utbildade mig till sjukvårdslotta inom flyget.

Läs hela inlägget »

”Vad ska du göra i sommar?”

​”Vill du åka till Gotland i sommar?” Det var den allra första frågan som jag fick i min kontakt med lottakåren. Jag var 17 år gammal, det var mitten av 80-talet och en informationslotta kom till skolan i värvningssyfte.  Ja, visst varför inte åka till Gotland, frågade sig jag och min kompis Ulrika. Men först skulle vi göra en helg AFU, föregångaren till TFU. Det skedde i en stugby, en kall helg i mars. När vi kom dit blev jag och Ulrika hänvisade upp på ett öppet lastbilsflak där vi under fallande snöflingor själva fick leta i säckar efter uniformskläder. Det som  fanns var en grå modell med midjekort jacka och båtmössa. Som vi frös den helgen! De andra i kursen hade m/59 med en tillhörande varm vindrock som de snällt lånade ut en stund till oss emellanåt. 

Läs hela inlägget »

Le

Tänk vad man ändå kan påverka! Med ett leende, en varm kommentar eller bara en vänlig blick kan du förändra din dag. Låter det dumt? Fånigt? Eller är det inte så svårt kanske?

Läs hela inlägget »

Sollentuna Hemvärn gick i graven den 31/12 2009!

Sollentuna Hemvärn föddes som Sollentuna-Eds hemvärnsområde den 1 juni 1940 och skulle med andra ord kunnat fira 70-årsjubileum i juni i år liksom Hemvärnet i Sverige gör under hela 2010. Så blir dock inte fallet eftersom Sollentuna Hemvärnskompani upphörde vid årsskiftet 2009/2010 för att ingå som en del av 13.Insatskompaniet i Hemvärnsbataljon Attundaland (13.insatskompani inom LGAG). Bildandet av ett insatskompani i Attundalandsbataljonen är en förberedelse för intagande av den nya organisationen för hemvärnet från 2012 i de Nationella skyddsstyrkorna, där varje hemvärnsbataljon ska bestå av minst två insatskompanier och ett hemvärnskompani.

Läs hela inlägget »

Anmälningsblanketten

​Anmälningsblanketten till vårruset damp ner i brevlådan, ja härligt våren kommer tänker jag. Här ska tränas, på med joggingskorna och ut i spåret. Min man Perre tyckte nog det var lite mörkt runt Rösjön där jag springer, han kom hem med en pannlampa som jag nu kutar runt med. De e’ kärlek det!

Läs hela inlägget »

En liten reflektion över ditt och mitt samhälle

​Sitter nu här på ett krisledningsseminarium i Göteborg avseende el- och telekomfunktioner.  Vi är ett 70-tal personer som sitter i det ena tornet, av de två på Gothia Tower. Regnet ligger tungt över staden.  (varför regnar det jämt då jag är i Göteborg?).  Samlade är representanter från länsstyrelser, ett antal kommuner, telekomoperatörer,  elsektor, SOS-alarm, Post och telestyrelsen (PTS), Svenska kraftnät  och representanter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) etc.  Syftet med dessa seminarier är att lyfta samtal kring hur samverkan kan se ut/ ser ut, i händelse av kris. Vi är fyra lottor som har delat upp oss mellan dessa seminarier som kommer att hållas på flera ställen i Sverige, detta då vi är med i den nationella telesamverkansgruppen (NTSG) via avtal med PTS.

Läs hela inlägget »