Försvarsgårdstårta
aka herrgårdstårta
aka herrgårdstårta
ca 12 bitar
Ugn 150 grader
30 min gräddtid
Ingredienser
BOTTEN:
100 g smör, rumstempererat
1,5 dl socker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
MARÄNG:
5 äggvitor
2,5 dl strösocker
50 g mandelspån
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
2 dl lemoncurd
1-2 burkar mandariner
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 150oC. Klä en långpanna med bakplåtspapper, ca 30x40 cm.
- Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i tager, Tillsätt mjölken och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Vispa till en jämn smet.
- Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret.
- Bred ut bottensmeten på den klädda plåten. Bred över marängen och strö på mandelspån.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa kakan med en stekspade eller liknande och låt kakan sedan kallna på pappret.
- Dela kakan i mitten. Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädde och mandarinerna.