Kurstips: Demokrati och mänskliga rättigheter

Jag vill berätta lite om en kurs som Svenska Lottakåren tillhandahåller. Demokrati och mänskliga rättigheter heter kursen och var förlagd på Lottakårens kursgård utanför Gävle, Älvkarleö. Den innefattar en helg med resa upp på fredagskvällen.
Intensiv helg med buss redan fredag kväll den 16 mars från City terminalen via Arlanda för att plocka upp deltagare från olika delar av Sverige.

Vi anlände till ett fullkomligt insnöat Älvkarleö! Det hade snöat 40 cm under dagen. Däremot blev både lördag och söndag soliga och därmed underbara vårvinterdagar! Det var sååå vackert!

Kursen var upplag med diskussioner vilket gav liv i dagarna. Många små raster så vi också fick röra på oss.

Givetvis delades det ut fakta blad om vilka de mänskliga rättigheter är enligt FN och vad Demokrati står för. Detta är frågor som är oerhört viktiga och intressant men som, åtminstone inte jag, diskuterar dagligdags.

Kursledningen bestod av tre kvinnor. Det var Irene Bjerkemo med två unga Lottor, Camilla Spångberg och Hilda Silvergran. Alla tre var mycket inspirerande och väl pålästa. Jag imponerades dock mest av de unga flickorna som verkligen gick ”All-in”. Blott 20 år och redan så engagerade och intresserade av omvärlden och inte minst Lottakåren. Vilka fina förebilder för våra unga! Jag skulle gärna vilja höra talas mer om sådana ungdomar i massmedia. Vi matas mest med att ungdomen är destruktiv och förfärlig, de knarkar och lever rövare och är allmänt bortskämda och curlade av sina föräldrar.  Vi får sällan se något reportage om de fina ungdomar som vi har. Det inger hopp om framtiden att få träffa förebilderna!

Vi diskuterade mycket kring begreppet FÖRSVARARE.  I detta sammanhang menas det att stå upp för de mänskliga rättigheterna i det lilla perspektivet. T.ex. vad gör jag om jag sitter på bussen och hör och ser någon som trakasserar en medresenär?   Vidare ställdes diskussionsfrågan om det är en medfödd talang att vara försvarare?  Samtliga kom fram till att alla kan bli bättre på att stå upp för sina åsikter och de mänskliga rättigheterna. Alla är inte modiga men alla kan göra något. Vi fick med oss 10 goda regler hur man kan utveckla sin förmåga till FÖRSVARARE.     

Som lottor ska vi vara.

Budbärare av att fred, demokrati och mänskliga rättigheter är värda att försvara. Vi ska kunna agera i vardag, kris och krig.
Detta står i Svenska Lottakårens källkod.    

Jag kan rekommendera denna kurs till alla lottor. Den stärker ditt självförtroende och din medvetenhet kring demokrati och de mänskliga rättigheterna och ger dig perspektiv på lilla Sverige. Vi tar väldigt mycket för självklarheter medan människor i många andra delar av världen inte har en aning om vilka rättigheter de har.
Dessutom tycker jag det alltid är lika roligt att få träffa andra Lottor från andra kårer att dela erfarenheter med.

Maria Avellan