Besök hos en energisk adelsman

Vi var en rätt stor, väldigt blandad skara sollentunalottor som dök upp i Riddarhusets entre'. Ulrika hade mycket förtjänstfullt ordnat med en bra gruppledare, som själv sa att han var så laddad och på tåspetsarna, han kunde nog verka överenergisk trodde han, för det var första gruppvisningen efter hans ledighet.

loading...

Vi fick veta massor av kuriosa om huset, stadsbilden utanför då, husets bygge, föreningen, ägandet och varför de två entre'trapporna har så låga och breda trappsteg. Lite hemligt kanske men vi provade genast själva!

Vi besåg ett helt rum fullt med många ätters compagniporslin, hela väggmontrar fulla av signetringar, samt de två ordförandestavarna från stormaktstiden, smidda av vackert arbetat silver. Väl inne i Riddarsalen var vi tacksamma för att alla adelsmän numera har enats om ryggstöd på långbänkarna. Det tog nämligen tid för vår egen unge greveguide att besvara stormfloden av alla våra frågor. Ordförandetronen av elfenben och ebenholtz 1600- tal var mäktig att se. I detta rum med Sveriges största oljemålning uppe i hela taket - moder Svea - hänger tusentals adliga ättesköldar på alla väggar.

Vi gick ner genom en liten trappa, besåg ätteskölden målad för greve Anckarström kungamördaren;  släktnamnet byttes sedan till Löwenström. Sist visades en sal med ett fantastiskt stucktak som var helt nyrenoverat, gipsfrukterna väger många  ton. Där fanns även jätteporträtt på alla väggar av många tråkiga gubbar, även de nyputsade om nosen, renoverade så de alla fått så rosa gulliga kinder.

Sen var visningen slut, både guiden och vi också.

Ut i aftonblåsten till bussen hem.

EvaHq