Maten under rötmånaden

Varför rötmånad?
Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan för en månadslång period i slutet av juli och början av augusti. Rötmånaden inleds enligt nutida svensk tradition i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22-24 juli och pågår till 22-24 augusti. Numera säger man att rötmånaden är den period då solen står i Lejonets tecken. 

Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig under denna tid ger gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt, vilket gör att matvaror lätt blir förstörda under denna månad. Emellertid är rötmånaden i stort sett att beteckna som vidskeplighet, eftersom det är själva datumet som folk fäster vikt vid, inte väderleken – om så juni månad vore extremt varm och fuktig och juli och augusti kalla och torra så skulle folk tro att maten börjar bli dålig den 22 juli (och ingen skulle förstå varför de drabbades av matförgiftning vid midsommar).

Sommarmaten
Svensk sommar betyder för många av oss att vi lever lite mer primitivt i sommarstugan eller båten. Vi gillar också att ha picknick i det gröna. Tyvärr gör de sköna sommartemperaturerna att du under denna tidsperiod bör vara särskilt försiktig med hur du förvarar och tillagar maten. Inte bara utomlands utan även här hemma frodas bakterierna i vår mat när temperaturen stiger. Bakterier finns naturligt överallt, även i mat. Under sommaren förstörs maten lättare beroende på att luften då är varm och fuktig, vilket gör att de flesta bakterier trivs som bäst.
Ungefär hälften av alla människor som drabbas av matförgiftning blir sjuka av mat som de har tillagat själva. Om du blivit matförgiftad kan du ofta vårda dig själv hemma. För akut vård åk till närmaste akutmottagning.

Undvik matförgiftning
Det finns ett antal enkla regler som man bör hålla sig till för att undvika matförgiftning:

  • Varm mat ska hållas varm (minst + 60 grader C) och kall mat ska förvaras kall (max + 8 grader C). Låt inte maten stå framme i flera timmar.
  • Kolla temperaturen i ditt kylskåp, den ska vara max + 8 grader C.
  • Tvätta händerna före matlagning.
  • Om du har skurit rått kött, så tvätta händerna med tvål och vatten innan du fortsätter med salladen.
  • Ha olika skärbrädor och knivar för kött/kyckling och grönsaker, eller diska noggrant mellan de olika matvarorna.
  • Fågel och köttfärs ska vara genomstekt.
  • Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt.
  • Smaka aldrig på den råa köttfärsen eller köttfärssmeten.
  • Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt för rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar.
  • Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Vill du använda marinaden från det råa köttet, koka den först.
  • När du grillar kött med ben, se till att det är genomstekt även invid benen.
  • Vid 70 grader C dör de flesta bakterier – hetta upp maten ordentligt!
  • Kyl snabbt ned tillagad mat som ska sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter nedkylningen, ställ maten genast i kyl eller frys.
  • Skölj frukt och grönsaker noggrant innan de äts.
  • Använd kylklampar och kylväska om du ska äta i naturen eller om du har lång väg hem från mataffären.
  • Disktrasor är grogrund för bakterietillväxt. Byt ut dem ofta, eller tvätta dem i maskin i 60 grader då och då.

Man kan inte alltid lukta sig till eller se om maten är dålig eller om det finns en risk att den ska orsaka magsjuka, därför är det viktigt att hetta upp maten tillräckligt så att eventuella mikroorganismer dör, det gäller såväl kött som fågel och fisk. Om maten värms i mikrovågsugn är det viktigt röra om ordentligt så att allt blir ordentligt upphettat.

I dagens samhälle behöver vi inte tänka speciellt på rötmånaden för vi har tillgång till kylskåp på de allra flesta ställen där vi förvarar mat. Om du inte har tillgång till ett kylskåp ska du redan i affären välja livsmedel som tål förvaring i värme till exempel helkonserver och detta gäller året om.

KÄLLOR: VÅRDGUIDEN och wikipedia