Upploppen i Stockholm

Under drygt en vecka i maj lamslog kravaller och upplopp Stockholm, från norr till söder. I utlandet avrådde man sina landsmän från att resa till dessa områden. I nyhetssändningar jämfördes Stockholm med kravallerna i Paris för några år sen. Upploppen spred sig i olika omfattning även till andra städer i Sverige såsom Borlänge, Falun, Gävle, Linköping, Lysekil, Malmö, Lund, Malung, Växjö, Västerås, Umeå, Helsingborg, Borås, Eskilstuna, Åmål, Uppsala, Norrköping och Örebro. Allt började i Husby norr om Stockholm. 

Exakt varför är det nog ingen som vet. Det finns flera olika teorier, dessa går vi inte in på här. Här har vi istället gjort en översikt av vad som hände och vad det resulterat i.

Måndag 13 maj
Polis skjuter 69-årig knivbeväpnad man till döds i Husby.

Söndag 19 maj 
Upplopp bryter ut under kvällen då ungdomar i Husby sätter minst 100 fordon i brand.

Måndag 20 maj
Ungdomsorganisationen Megafonen skickar ut ett pressmeddelande där man menar att upploppen är kopplade till dödsskjutningen vecka innan. Bedömning sprids av ett flera större medier. En som avfärdade teorin var kriminologen Jerzy Sarnecki som menar att det var "i bästa fall en förevändning".

Under kvällen sprids bilbränder till fler förorter, förutom Husby även till Jakobsberg och Norsborg. Inga oroligheter rapporteras i samband med släckningsarbetet. Däremot utsätts en polisbil för stenkastning i Tensta.

Tisdag 21 maj
Statsminister Fredrik Reinfeldt håller en presskonferens där han menar att upploppens kärna är "en grupp arga män som tror på våldsanvändning". Han sa också att "det är viktigt att säga att vi måste alla hjälpas åt för att få lugn" samt att "Husbyborna måste få tillbaka sin stadsdel".

Storbritanniens UD utfärdar en rekommendation om att undvika folksamlingar i de drabbade områdena.

Under kvällen och natten fortsätter och ökar kravallerna runt om i Stockholm. Resultatet är brända bilar, stenkastning mot polishus, sönderslagna centrum. Bland annat antänds polisstationerna i Rågsved och Jakobsberg.

Onsdag 22 maj
USA:s ambassad i Stockholm avråder amerikaner att besöka Husby.
I Jakobsberg samlas ett par hundra boende för att nattvandra i området för att förhindra ny skadegörelse. Under kvällen är det förhållandevis lugnt i Jakobsberg men i södra Stockholm sprids bråken än mer.

Torsdag 23 maj
Våldsamheterna fortsätter även denna natt och medborgargarden bildas på fler håll. Svenska ungdomar börjar patrullera gränsområden mellan invandrartäta bostadsområden och mångkulturflyktingars bostadsområden för att försöka förhindra att oroligheterna sprider sig.

En polisstation och två skolor sätts i brand och polisen hårdbevakar flera utsatta områden. Totalt grips 13 personer – och polisen gjorde 70 utryckningar. Bland annat brinner fem bilar i Rinkeby, ett soprum i Tensta står i lågor, minst en bilbrand i Hagsätra. I Kista brinner Kista Montessoriskola. I Älvsjö centrum blir bland annat fönsterrutorna till biblioteket sönderslagna. I Tureberg i Sollentuna brinner två bilar i ett garage. Två bilar eldhärjas i Norsborg. I Jordbro sprider sig en brand från fordon till en butik i centrum.

På fredagsmorgonen har brandförsvaret ryckt ut ca 70 gånger för att släcka bilar. Polisen tror att det är de många frivilliga som är ute och nattvandrar som kan ha bidragit att det ändå har lugnat ner sig. 

Fredag 24 maj
I Älvsjö samlas hundratals svenskar under fredagskvällen för att hjälpa polisen och räddningstjänsten i deras arbete. Konfrontation uppstod med invandrargrupper. Uppgifter förekom om obundna svenskar utan tidigare politisk koppling som deltog samt fotbollssupportrar och personer med invandrarbakgrund.
Under en timma på natten brinner 21 bilar i Åkersberga.

Helgen 25-26 maj
Nederländernas UD avråder sina medborgare från att besöka Husby, Tensta, Hagsätra, Kista, Rinkeby, Rågsved, Skogås, Fittja, Älvsjö, Vällingby, Jordbro och Södertälje. Nya Zeelands UD varnar däremot enbart för Husby, Hagsätra, Rågsved, Skogås och Södertälje.

Ungdomsgäng i Stockholmsförorterna Vårberg och Jordbro kastar sten mot polisen. Även i Lysekil möts polisen av stenkastning, efter att man svarat på larm om att ungdomsgäng tänt eld på två av hemtjänstens bilar. Under kvällen har räddningstjänsten även arbetat med att släcka ett antal bilbränder i Stockholmsområdet. Ett tiotal bilbränder har skett runt om i Stockholmsområdet, bland annat i Tumba och Fruängen.

Måndag  27 maj
Den 27 maj hade 44 personer gripits, 17 anhållits och en person var häktad. Dessutom hade fem ungdomar omhändertagits enligt Lagen om vård av unga.

Fredag 31 maj
Hålls en extrainsatt riksdagsdebatt med anledning av de nyligen uppblossade kravallerna.

Måndag 24 juni
Integrationsminister Erik Ullenhag besöker Husby. 

Torsdag 4 juli
Den första domen efter kravallerna i Husby avkunnas. Domen gäller en 26-årig man som den 29 maj satte två bilar i brand. Mannen, som befann sig under skyddstillsyn när brotten begicks, döms även för olaga hot, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. Straffet blir sex månaders fängelse och 10 000 kronor i skadestånd.

Onsdag 7 augusti
Utredningen mot den polis som sköt en 69-årig man till döds i Husby läggs ner. 
Efterspelet

Anmälningar och domar
Drygt 400 anmälningar om brott som polisen kopplar till oroligheterna i Husby och andra delar av Stockholm i maj har gjorts.

I juli hade ca 90 procent av anmälningarna har lagts ner.

En man har dömts till fängelse för att ha bränt bilar och två har fått böter för narkotika- respektive vapenbrott. Flera fall är fortfarande under utredning. Västerortspolisen har totalt 16 misstänkta, bland annat för våldsamt upplopp.
Polis och brandförsvar
I samband med kravallerna skadades 32 poliser. Arm-, ben- och bröstskydd saknades för vissa grupper av poliser under händelserna.

Polisens egna beräkningar visar att insatsen, med patrullernas arbetstimmar och övertid, i grova drag kostat tio miljoner kronor. Vilket är fem gånger mer än en vanlig vecka.

Bakom siffrorna finns nära 11 000 timmars övertid för poliserna i inre och yttre tjänst i Stockholm. 

Polisförstärkningen som begärdes in från andra delar av Sverige ingår inte fullt ut i statistiken. Majoriteten av förstärkningen hämtades inom den nationella förstärkningsorganisationen och finansieras centralt, säger Håkan Wall, enhetschef vid Rikskriminalpolisen.

Till detta tillkommer kostnaderna för de drygt 100 poliser från hela landet vilka blev inkallade att förstärka under upploppen i Stockholmsområdet
Storstockholms brandförsvar räknar med att insatserna kostat myndigheten en miljon kronor.

Preliminära siffror visar att varje dygn har kostat brandförsvaret 100 000 kronor extra, främst för personalkostnader. Förstörd egendom, som förstörda slangar och skadade fordon, står för en liten del av summan.

Stockholms stad
Stockholms stadsledningskontor har tagit fram preliminära siffror på hur mycket skadegörelsen kommer att kosta staden. Notan landar på minst 20 miljoner kronor för skattebetalarna. Det är många skolor och fritidsverksamheter som är drabbade, där  har stora värden gått förlorade. Dessutom tillkommer ännu inte kända kostnader för vaktbolag, övertid för egen personal och städentreprenörer som arbetat för högtryck med att hinna städa undan skadegörelsen. Tillkommer gör också kostnader för bärgning, sanering och all administration.

Till detta kommer alla kostnader för privatpersoner, en del helt utan försäkringar.
Notan för utbrända bilar, förstörda skolor och rökskadade byggnader landar på minst 60 miljoner kronor.

En vecka efter  oroligheterna hade de större försäkringsbolagen tagit emot 150 anmälningar om utbrända och förstörda bilar för mångmiljonbelopp.

KÄLLOR: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Metro, Wikipedia, Metapedia