Instagrammålet

Uppstarten och upploppen
Allt börjar den 15 december 2012. På Instagram (en social bildsajt) skapas en grupp kallad ”gbgorroz” där tjejer och killar hängs ut med bilder och kränkande kommentarer som utpekar dem som ”slampor” och ”horor”. (Ordet ”orroz” är ett annat ord för ”hora”). 

Gruppen växer i en rasande takt och hade bara timmar efter skapandet över 6 000 följare som uppmanas att skicka in bilder på ”orroz” till kontot.  Över 200 bilder på unga tjejer, och en del killar, laddades upp tillsammans med namn och text om deras påstådda sexaktiviteter.

Fler och fler ungdomar, många av dem elever på Plusgymnasiet i Göteborg, hängs ut på sidan och det dröjer inte länge innan en Facebook-grupp uppmanar till ”krig” mot upphovsmännen bakom kontot. Enligt gruppen har Instagramkontot skapats av en kvinnlig, 17-årig elev på Plusgymnasiet.

Den 18 december uppstår tumult utanför Plusgymnasiet då 400 ungdomar samlas för att protestera mot Instagramkontot. De kastar sten och snöbollar mot polis. En tjej misshandlas och 27 ungdomar omhändertas av polis.

Situationen lugnar ner sig sedan lärare som kommer till platsen och tar sina elever därifrån, men redan nästa dag samlas ungdomar än en gång, men nu utanför Framtidsgymnasiet på Andra långgatan. Femton stökiga ungdomar omhändertas då av polis.

Efter upploppen börjar polisanmälningar om kränkningar på nätet att rasa in till polisen.

Ett stort antal ungdomar uppger att de blivit uthängda på sajten och i slutändan har 90 anmälningar om förtal kommit in.

90 anmälningar – 46 målsägande
Den 17-åriga tjej som utpekats som skaparen bakom kontot delgivs misstankar om grovt förtal, men några veckor senare, den 11 januari avskrivs hon från misstankarna. Hon hade till dess att misstankarna avskrivits tvingats att gå under jorden med sin familj på grund av hot och näthat.

I månadsskiftet januari-februari startar utredningen mot två tonårstjejer, 15 och 16 år gamla. För att identifiera de två tjejerna har polisen vänt sig direkt till Instagram i USA. Där fick man hjälp med en mejladress, ip-adress och telefonnummer till den mobiltelefon som Instagramkontot skapats på. Den tillhörde den 15-åriga tjejen som erkänt. Den 16-åriga tjejen knyts till brottet på grund av sms-trafik.

I maj väcks åtal för grovt förtal mot tonårstjejerna. Av de 90 anmälningar om kränkningar och förtal på nätet som gjordes återstår 46 målsägande, unga tjejer och killar födda mellan 1987 och 1999 som alla blev utsatta för kränkningar på Instagramkontot. Då har mer än hälften av anmälningarna lagts ner på grund av att det inte fanns skärmdumpar. Rättegången sker i början av juni. 

Domen faller i slutet av juni
De två tonåringarna döms för att under tre dagar ha publicerat en mängd grovt kränkande uppgifter om personer i deras omgivning åtföljt av bilder på Instagram. Vilka som har skrivit kränkningarna är inte känt. Domen gäller endast spridning av uppgifterna. Innehållet har skickats från olika källor efter uppmaning från kontoinnehavare av det aktuella Instagramkontot.

Straffvärdet för grovt förtal är böter till fängelse i högst två år. Eftersom de åtalade inte är myndiga döms 16-åringen till att utföra ungdomstjänst i 45 timmar, medan 15-åringen (som erkänt) döms till ungdomsvård. De åtalade ska också var och en betala 15 000 kronor skadestånd till 38 målsägare. Sammanlagt över en halv miljon.

Överklagar
Den 15-åriga flickan, som nekat till brott, har överklagat domen. De yrkar att hovrätten undantar henne från skyldigheten att betala skadestånd eller i vart fall sänker beloppet. Den 16-åriga flickan kommer inte överklaga, uppger hennes advokat.

Skadestånd
Offer i förtalsmål kan gå miste om utdömda skadestånd. Om den dömde inte kan betala själv, går staten inte in med ersättning. Principen för förtal är att den drabbade själv får väcka enskilt åtal. Instagrammålet är ett undantag.

Fler anmäler förtal på nätet efter Instagram-upploppen
Nu ökar antalet anmälningar från personer som känner sig förtalade i sociala medier. Instagramfallet har varit ett genombrottsfall.

Hittills i år (halvårsskiftet) har det redan kommit in 312 anmälningar i Västra Götaland, visar siffror från polisen. Det kan jämföras med hela 2009, då 175 liknande anmälningar gällande förtal på internet gjordes. 

Källor: Metro, Aftonbladet, GöteborgsPosten, Dagens Nyheter, TT, Expressen