Somriga budgettips

I Stockholm finns så mycket att se och uppleva som är helt gratis. Här tipsar vi om dans, gymnastik, uppvisningar,  kultur, teaer och museer och mycket annat man kan göra i Stockholm utan att pengarna behöver spela någon roll.

Buggeda i Vasaparken
Vad är Buggeda?? I salsans värld finns det många varianter, t ex ”Rueda” vilket på spanska betyder ”Hjul”. Man dansar parvis i en ring och en person i ringen ropar ut vilka turer man ska göra. ”Buggeda” är en översättning av denna dans fast i buggtakt. Alla kan vara med, det är socialt och roligt. För att kunna vara med så är det bra att ha gått en grundkurs i bugg eller varit med kl 18 så att man kan grundstegen. OBS! Vid regn inställt.

Tid; måndagar 9/6 - 18/8,
Kl 18-19: 50-TALSBUGG nybörjarkurs. Inga förkunskaper
Kl 19-20: BUGGEDA nybörjarkurs
Instruktör: Marie Nilsson från Lasse Kühlers Dansskola

Mer info: lkd.se

Qigong
Morgonträning av Qigong varje tisdag och torsdag morgon 24/6-14/8 kl 09.00-10.00 vid bortre änden av Kungsträdgården vid Karl XII:s torg på gräsmattan utanför Tehuset.

Instruktörer från Föreningen Gröna Draken leder dig igenom ett grundprogram för kropp och själ i medicinsk Qi Gong enligt Biyun. Under avslappning och koncentration går vi med enkla rörelser igenom hela kroppen.  Mer info:gronadrakenstockholm.se

Havskappsegling
Seglarfesten ÅF Offshore Race är en kappsegling runt Gotland, och starten på Stockholms Ström lockar 100 000-tals åskådare. Från torsdag 26 juni tar segelbåtarna över vattnen i centrala Stockholm. Vi de tillfälliga pontonerna som Stockholms Stad har lagt ut, runt af Chapman på Skeppsholmens västra strand, samlas runt 300 segelbåtar.  Bryggområdet är öppet för allmänheten, man kan gå runt och titta beundrande på båtar och seglande snyggingar. Eventområdet sjuder av liv fram till startdagen. Här finns restauranger och musikunderhållning av olika slag.

Huvudtävlingen startar på förmiddagen söndag 29 juni för att segla ut genom Stockholms skärgård, runda Gotland för att gå i mål i Sandhamn cirka 2-3 dygn senare.

Mer info: www.ksss.se

Prideparaden
I Pride-tåget deltar 50 000 personer! Pride Parade syftar till att uppmärksamma att det inte överallt i världen är möjligt att genomföra en stolt och öppen prideparad.

Temat för årets festival är ”vardag”. Man vill sätta fokus på hbtq-personers vardag varje dag hela året, i Sverige och internationellt. Temat ska också belysa att Pride fortfarande behövs eftersom heteronormen fortfarande är stark i samhället.

Den 2 augusti kl. 13:00 går starten. Startplatsen är vid Mariatorget, Hornsgatan på Södermalm.

Paraden går från Söder över Slussen för att sen slingra sig via Skeppsbron – Kungsträdgårdsgatan – Hamngatan – Sergels Torg – Sveavägen – Kungsgatan – Stureplan – Sturegatan för att komma i mål vid Östermalms IP. Att gå Paraden tar ca 2 timmar.

Mer info: stockholmpride.org

Stockholms Kulturfestival
För nionde året i rad bjuder Stockholms stad stockholmarna och tillresta besökare på en sex dagar lång kulturfestival den 12-17 augusti 2014. På och runt Sergels torg bjuds det på gatuteater, marknad, performance och samtal. Den största scenen ligger på Gustaf Adolfs torg där många internationella kommer att uppträda.

Lokal/plats: Sergels Torg, Brunkebergstorg, Gustav Adolfs Torg, Skeppsbron m fl

Mer info: http://kulturfestivalen.stockholm.se/

Konståkningar
Visste du att Stockholms tunnelbanestationer är fulla av konst? SL erbjuder varje vecka visningar av konsten i tunnelbanan,  varje  tisdag, torsdag och lördag mellan den 3 juni och 30 augusti. Klockan 13.30 på svenska, klockan 15.00 på engelska.  Mötesplats: SL Center Sergels torg, tunnelbanestationen T-Centralen.

Visningarna är kostnadsfria, allt som behövs är en giltig färdbiljett. På dessa guidade konstvisningar, så kallade konståkningar, får du veta mer om konsten, arkitekturen och konstnärerna bakom verken av SL:s konstguider.

Vill du hellre ta dig runt på egen hand själv finns kartor och frågeformulär på SLs hemsida. Det finns tre kartor över tunnelbanenätet tillsammans med ett frågeformulär, så att du i egen takt kan upptäcka konsten i tunnelbanan, ta reda på lite mer om några utvalda konstverk och deras skapare i tunnelbanan. Info: sl.se

Gratis Friskis & Svettis
I år kör F&S parkträning på fyra olika platser; Rålambs­hovsparken, Skarpnäcks IP, Gärdet vid Kampementsbadet och i Lillsjöparken i Abrahamsberg. Parkträningen är gratis och alla i Stockholm är välkomna att träna. Den kan ställas in med kort varsel vid häftigt regn och åska. Premiären är måndag 16 juni och sedan kör de pass hela sommaren för att avsluta söndagen 31 augusti. Mer info; friskissvettis.se

Gratis parkteater
På sommaren bjuder Stockholms stadsteater på Parkteatern - föreställningar under bar himmel i olika parker i Stockholm som Vitabergsparken och Galärparken. Det brukar vara mycket folk, men ändå inte trångt. Det går ofta att sitta både på bänkar och på egen filt. Många tar med sig picknick och äter under tiden. Alla föreställningar är gratis. http://kulturhusetstadsteatern.se/parkteatern/

Gratis museer
Nedan listas de museer som har gratis inträde på sommartid. Dubbelkolla alltid på hemsidan att uppgifterna fortfarande stämmer innan du ger dig iväg.

  • Arkitekturmuseet (fri entré fredagar kl 16-18)
  • Armémuseum
  • Bergianska Trädgården (fri entré till trädgårdens utomhusdelar)
  • Forum för levande historia
  • Kulturhuset (öppet för alla och de flesta evenemangen har fritt inträde)
  • Kungliga myntkabinettet (fri entré på måndagar)
  • Mångkulturellt centrum
  • Nationalparkernas hus
  • Nobelmuseet (fri entré på tisdagar kl 17-20)
  • Riksidrottsmuseet
  • Sjöhistoriska museet
  • Stockholms läns museum
  • Stockholms medeltidsmuseum  och Stockholms stadsmuseum (fri entré för ungdomar under 20 år, vuxna betalar entréavgift vid första besöket och sen är det fri entré ett år. Den årsbiljetten gäller även på det andra museet)
  • Sundbybergs museum
  • Tekniska museet (fri entré på onsdagar kl 17-20)
  • Tumba bruksmuseum


Källa: www.stockholm-turist.se/