Tattookväll

Första torsdagskvällen i februari samlades ett tiotal lottor och lottavänner på Försvarsgården för att med Monika Hallstensson som värd bese en tv-film av BBC från Edinburgh Military Tattoo 2008.

Ni som läste Monikas referat i I Sikte nr 3/2009 från motsvarande föreställning 2009 fick mycket av miljön och stämningen kring detta klassiska brittiska tattoo. Tv-filmen kan inte fånga allt detta men man får i stället mängder med fantastiska bilder, översiktsvyer och närbilder, liksom all musiken med bra kvalitet. Föreställningen kommenterades på filmen sakkunnigt och initerat av BBC-veteranen Tom Fleming.

Programupplägget är traditionellt detsamma år från år alltifrån inledande fanfar till en avslutande säckpipsblåsare på murkrönet på Edinburgh Castle men de deltagande länderna, orkestrarna, drilltropparna, dansgrupperna osv varierar varje år. År 2008 deltog åtta länder från fyra kontinenter.

Vad fick vi då se och höra? Jo, från värdlandet Storbritannien kom säckpipsblåsare och trummor i ”Massed Pipes and Drums” med mycket blås och figurativ marscherande bl a för att hedra 100-årsjubiléet av Territorial Army. Likaså Her Majesty’s Royal Marines and Massed Military bands, som förutom mycken marschmusik även innehöll soloframträdanden av gitarrist och trumpetare. Från Queen Victoria School i Skottland kom pojkar och flickor 13-18 år gamla som förutom orkester med ”pipes and drums” hade en danstrupp, som framförde en proffsig svärddans.

Från South East Missouri University i USA kom Golden Eagles Marching Band, som med en kvinnlig tamburmajor i täten marscherade och spelade. Dessutom uppträdde ett antal kvinnliga dansare med en trådsmal ”baton twiddler” som cheerleader.

Två dansgrupper, Highland Spring Dancers från Skottland och Canadian Celtic Dancers från Nova Scotia i Kanada, gjorde en fin gemensam uppvisning i gaeliska danser till säckpipor från Royal Scottish Pipers.

Från Singapore kom inte mindre än fyra olika trupper, Singapore Police Force Band, Women’s Police Pipes and Drums, Gurkha Pipes and Drums samt en Cultural Group of Dancers med skickliga kinesiska dansare av båda könen liksom ett klassiskt ”Golden Lion”.

Från samma kontinent kom Indian Army Chief’s Military Band, speciellt ihopsatt för officiella framträdanden hemma och utomlands. Indien har för övrigt en armé på en miljon man, 48 militärorkestrar och mer än 400 ”pipes and drums”-musikanter! Ett mycket se- och hörvärt framträdande på detta tattoo.

Jag har sparat de i mitt tycke två bästa framträdena till sist. Först ”Lochiel Marching Drill Team” från Nya Zealand, en drilltropp med 20 vältränade och samövade flickor i korta skotskrutiga kjolar och ”red bonnets”, som verkligen kunde marschera i takt, med och utan musik.

Så Monikas favorit på tattoon, de norska gutterne ”The Drill Team of Norway”, som tillsammans med ”His Majesty the King’s Guards Band” utförde figurativ marsch och gevärsexercis med en otrolig precision. Deras entré på slottsarenan, the Esplanade, var minst sagt spekatakulär.

Iklädda vikingakläder med hjälmar, vapen och facklor vällde en förtrupp på rullskidor in på scenen genom rök och damm, symboliserande de nordiska vikingarnas härjningar i Skottland på 900-talet.

Tala om publiksuccé!

Avslutningen med 600 musikanter, dansare och drilltroppare på scenen var lika imponerande som alltid. Den norska drilltroppen hade fått det fina uppdraget som Guard of Honour, vilket den gjorde med den äran medan Union Jack halades. Sedan återstod nästan bara ”God save the Queen” och ”Auld Lang Syne” och så förstås säckpipblåsaren på murkrönet innan alla deltagarna kunde marschera ut för full musik.

Tack Monika för en härlig filmkväll med Edinburgh Military Tattoo 2008!

Olle