Ur Jubileumsboken

Jubileumsåret 2011

Inför jubileumsåret 2011 utsågs tre arbetsgrupper:

AG jubileum med huvuduppgift att arrangera en fest. Till den gruppen utsågs: Madeleine Hult, Ingrid George, Eva Holmquist, Ulrika Hjelmsell och Ingrid Ågren. Under arbetets gång tillkom flera medlemmar.

AG dokumentation, med huvudupp­gift att på något sätt dokumentera vår historia. Till den gruppen utsågs: Monika Hallstensson och Madeleine Hult. Under perioder var även Ingrid George och Mona Nordin knutna till arbetet.

AG Tattoo, med huvuduppgift att arrangera en resa till Edinburgh, Skottland för att se The Royal Edinburgh Military Tattoo som höjdpunkt. Till den gruppen utsågs: Monika Hallstensson, Veronica Eriksson, Ulrika Hjelmsell och Madeleine Hult.

Kårresan
Resans planering började under hösten/vintern 2009-2010. Intresseanmälningar ramlade in. Bokningen av resan skedde under hösten 2010, då vi bokade hotell, flyg och köpte tattoobiljetterna. Tretton personer anmälde sig till resan och under våren hade vi en informationskväll för dem. Under våren gjorde Monika och Madeleine en rekognoseringsresa för att kolla restauranger, avstånd, tidsåtgång och andra bra-att-ha-uppgifter till det slutliga programmet.

Torsdagen den 11 augusti samlades så hela gänget på Arlanda tidigt på morgonen. Alla fick sina biljetter och som en överraskning för resenärerna fick de även en specialtillverkad tygkasse, en skotsk penna och ett digert informationshäfte. Vi flög med Norwegian till Edinburgh. När vi checkat in på hotellet, Premier Inn Haymarket gav vi oss ut på stan – i ÖS-regn – för lunch. Vi strosade vidare genom staden till Waverly bridge för en timmes hop-on-hop-off tur runt Edinburgh. Efter turen stegade vi upp mot Royal mile och ända upp till Edinburgh Castle. Vi sprang snabbt genom slottets olika delar, fotograferade utsikten och hann med ganska mycket under knappa timmen innan de stängde. Normalt rekommenderas att man tar en halv dag på detta. Men vi hade ju mer att göra. Vi tog en ”tunn-tur” på Scotch whisky heritage center innan vi trötta traskade hemåt. Kvällen slutade vi utspridda på olika pubar för middag.

Fredag morgon blev vi upphämtade av Rabbie’s och vår guide för dagen: Mac. Vi hade bokat in en heldagstur (ca elva timmar) genom Skottlands natur och hade turen att få en egen buss. Vi hade riktig tur med vädret, det var en i stort sett regnfri dag, den första på flera veckor. Vi hade till och med turen att se solen.

Resan gick norrut och vi stoppade här och var för pauser och raster och ibland bara för att fotografera. Vi passerade bland annat Callendar, Falls of Dochart, bergen Tre systrar, älvar, lochs, vyer, soldatmonument och till och med slottet som var inspelningsplats för Monarch of the Glen (Karl för sin kilt) – om än på andra sidan lochen. Under hela resan så berättade och underhöll Mac oss med historier, musik, berättelser och fakta. Vi tog oss ända upp till Fort Augustus för en sen lunch. Fort Augustus ligger i södra änden av Loch Ness. Sedan bar resan åter, sista stoppet gjordes i Piltlochry och innan resan fortsatte spelade Mac säckpipa – bara för oss! Väl i Edinburgh tackade vi av vår guide med en bok om Sverige – på engelska naturligtvis.

Alla hade fri tid under lördag förmiddag och en bit in på eftermiddagen. En del shoppade, en del vandrade runt och fotade, en del åt gott, en del gjorde allt detta. Vi återsamlades mitt på Royal mile för ett annorlunda museum. The Real Mary King’s Close, close är skotska för gränd. En rundvandring i mörker under gatorna, där de gamla gränderna och en del av bostäderna finns bevarande. Efter en rundtur med diverse skrämselhickor blev det grupp­foto i mörkret och dags för hemgång. Innan resans höjdpunkt bjöd kåren på gemensam middag på McKirdy’s Steakhouse. Vid niosnåret på kvällen promenerade vi iväg mot slottet för att med alla andra tusen köa och ta oss in på de för året helt nya läktarna. Halv elva drog The Royal Edinburgh Military Tattoo igång. Vi satt med regnponchos på och det behövdes då ett tätt stilla regn föll till och från under hela föreställningen och slutade lagom till att fyrverkeriet slutade.

Tidigt, tidigt på söndagsmorgonen tog vi taxi till flygplatsen och åt vår påsfrukost i incheckningskön då hotellets frukost inte öppnade förrän efter vi åkt.

Nöjda efter en givande och rolig kårresa landade vi åter på svensk mark vid lunchtid på söndagen.

Festen
Ur I Sikte #3/2011
Vi samlades en lördag i slutet av augusti – sista varma dagen den månaden. Och inte en droppe regn på hela dagen. Det var på nya marker i Häggvik, i ABFs lokaler som dagen till ära var gråsmyckade och med fanor och flaggor. I dörren välkomnades vi av kårchefen och fick lite bubbel, minglade runt och tittade på svartvita foton med lottor från början av 40-talet allt inramad av härlig livemusik från den tiden av det för tillfället ihopsatta bandet Swingtimers.

När alla hade kommit blev vi bjudna till bords. Kårmedlemmar, inbjudna gäster från kommun, frivilligorganisationer i kommunen och andra lottakårer med eller utan respektive letade sig fram till sina platser. Några långväga gäster var kårens medlem i Åre Cecilia Agri och kårens hedersmedlem Gunilla Persson som numer huserar i Leksand.

Martina som kårchef hälsade alla välkomna med några ord om det allvarliga läge och allt vi hade framför oss, det var ju sommaren 1941 och kåren knappt ett halvår gammal. Därefter tog toastmastern Ingrid vid, hon varvade tal och sånger väl under hela kvällen. Sångerna leddes av Ewa W och förutom våra egna sånger blev det en del slagdängor från beredskapstiden.

Först ut att under middagen gratulera och hylla kåren var rikslottachefen Annette Rihagen, hon följdes sedan av SLKVs ordförande Olle Ågren, Freddie Lundqvist som representerade både kommunstyrelsen och socialdemokratiska arbetarkommunen, samt Hemvärnsföreningens ordförande Benkt Kullgard. Från presentbordet kan bland annat rapporteras insättningar på lottornas aktiveringskonto i vårt namn från riksförbundet och flera kårer, kantiner (som vi ändå alltid lånar) av hv-föreningen, cd-skiva med Mikael Wiehe av arbetarkommunen och fjärilsbricka från Solna lk med mera.

Även fast jag inte var med då kåren skapades så har man ju fått berättat om andan som var då. Och minnen från middagar hos mormor med mat-teman från den tiden. Så nostalgin härskade när buffén avslöjades. Sillbord som förrätt, slottsstek med alla tillbehör inklusive gurka och gelé och slutligen jubileumstårta. Men som den allergiker jag numer är blev det lite variation och kycklingen med potatissallad gick inte av för hackor! Och på bordet stod glasflaskor med vatten, öl och läsk – tänk bara sockerdricka och champis. Oj, vad man mindes tillbaka till tiden före cocacola och fanta…

Innan taffeln bröts var det bara en sak kvar. Utdelande av medaljer. Rikslottachefen med stöd av Madde delade ut massor av medaljer, hela tolv stycken i olika valörer. De utdelade medaljerna var: Lottornas silvermedalj till Martina Lindgren, Olle Ågren, Cecilia Agri, Catrine Drugge och Muschi Lundberg, Lottornas guldmedalj till Christina Axmark, Lottornas Kungliga silvermedalj till Kristina Alexius, Gunilla Persson, Madeleine Hult och undertecknad, samt Stockholms länsförbund för krishantering medalj brons till Martina Lindgren och i silver till Madeleine Hult.

Efter alla sånger, applåder, hurrarop så började kvällen ta slut, taffeln bröts, baren öppnades, alla medaljörer fotograferades. Gäster tackade för sig så även jag och började resan hem i sommarvärmen, men förhoppningsvis var alla även varma i sinnet efter en underbar kväll.

Tack till alla som planerat (Ingrid Å, Anki, Muschi, Madde, Ewa, Anna G och Ingrid) och genomfört årets FEST, speciellt Muschi, Gunilla och Anna St som sprang mellan tallriken vid bordet, köket och buffén och till Ingrid som hittade lokal och löste både det ena och det andra. Tack till alla gäster inom och utom kåren som gjorde kvällen till en fest. Tack för musikunderhållningen. Tack för alla gåvor till kåren.

Monika H

Vad hände mer 2011?
Vi har haft kårstämma och årsmöte för SLKV, vi har informerat nyfikna och genomfört flera styrelsemöten. Styrelsen har teambuildat.

Vi har fått besök av Åsa Lindestam, Lottornas nyvalda ordförande. Av Eva Gustavsson som lärde oss om friskvård och yoga. Av Giovanna Sanchez som informerade oss om vad en livsmedels­inspektör gör. Anna Karin Cedergren lärde oss allt om luffarslöjd. Av Freds­agenterna. Av sjuksköterskorna Sandra Jonasson och Karolina Odenfelt Florell som pratade om blodgruppsmat. Från våra egna medlemmar har vi lärt oss att hålla föredrag samt att tillverka korv och pasta.

Finlandsresenärerna från året innan återsamlades och mindes. Och fick besök av gråt- och runosångerskan Eila Pöllänen och vår medlem kantelespelerskan Anni Häggström.

Vi har sprungit vårruset, curlat, bowlat, femkampat och skjutit pistol.

Det har firats nationaldag och vår­ut­flyk­tats i Södertälje.

Vi har tjänat pengar på serveringar och marknader. Vi har putsat, fejat och städat på gården.

Medlemmar har varit iväg på andra organisationers föredrag, studiebesök och seminarier. Många har varit på utbildningar och övningar.

Vi har synts och hörts på Edsbacka marknad och på Stinsens föreningsdag.

Årets lotta blev Rosel Frank.

Vi har rekryterat massor av nya medlemmar, ca 30 stycken totalt. Jubilarer och nyfödda har grattats.

I Sikte kom ut med fyra tjocka och välmatade nummer, alla hade olika teman (Vinter, Beredskap, Det heliga landet och Internationellt).