Ur Jubileumsboken

Inkomster

En liten lottakår utan rika arvtanter behöver se om sin ekonomi. Detta har vi gjort på tre sätt.

Det självklara och traditionella är julmarknaden. Varje år kring första advent har vi öppnat dörrarna på Försvarsgården och bjudit på en blandning av loppis, hembakat och lotterier. Eftersom vår julmarknad är väl etablerad sedan många år hittar gästerna själva, med lite hjälp av banderoller vid gatan. Men de år vi kommit in i Pågång-spalterna i lokaltidningarna kommer förstås ännu fler besökare. De skänkta sakernas antal och värde varierar från år till år, men den stora inkomstkällan är ändå inte loppissaker och böcker, utan lotterierna, caféer och försäljningen av hembakat och hemgjorda godsaker.

Ända sedan 80-talet är lottakåren medlem och engagerad i Sensus studieförbund (fd SKS). Eftersom vi har så många aktiviteter, oftast fler per vecka, lönar det sig verkligen att anmäla verksamheten som studiecirklar och kulturprogram i folkbildningens namn. Reglerna för vad som är definierat som folkbildning och därmed godkänd verksamhet varierar lite över åren, men eftersom vår verksamhet i grunden är genuin folkbildning har det aldrig skapat problem för oss. Det hopräknade antalet timmar översatt till pengar hjälper oss med räkningar för många sköna tusenlappar, och dessutom har vi fått många goda idéer och kunskaper av vårt studieförbund.  Vi känner oss verkligen hemma i det studieförbund som lyfter fram livsfrågor, mångfald och globala frågor.

Och så var det där med att servera kaffe. För vilken lottakår vill inte förknippas med den positiva bilden av att ge god service, god mat och dryck till nöjda kunder. Sedan många år har vi ett fint samarbete med flera bostadsrättsföreningar i kommunen. Dessa stora bostadsföreningar (ca 700 lägenheter) behöver vår hjälp med att planera, organisera, tillreda, servera och ge service till sina boende. För bostadsrättsföreningen Solhjulet är lottorna helt förknippade med flera trevliga medlemsaktiviteter. Vi håller i det praktiska kring årsmötet i maj, vi arrangerar den stora medlemsdagen utomhus i september och vissa år, när Lucia inträffar på en helg, ordnar vi en utomhus servering av glögg och godsaker. Men vi har också serverat hos andra föreningar, åt jubilerande födelsedagsbarn och på bröllop.

Kåren har på många olika sätt skaffat sig en god ekonomi, och vi sparar en del i ladorna. För i framtiden kan vi inte veta vilka inkomstkällor vi kan få eller vilka utmaningar vi ställs inför.

Ingrid