Tema social oro

Välkommen tillbaka efter sommaren! I våras skedde upploppen som började i Husby och spred sig i Stockholm och resten av landet. I detta temanummer har vi tittat på detta och på andra frågor som vi tycker hör till social oro, såsom Instagrammålet, civil olydnad, nattvandring, hur man värjer sig mot nätkräkningar och mycket mer.

Vad hände i Sollentuna?

Social oro, det är vad kommunens säkerhetschef vill att FRG ska hjälpa till att skingra. Richard Buske tog händelserna i Husby och Skärholmen på mycket stort allvar. Han höjde omedelbart beredskapen i kommunen, fritidsgårdar hölls öppna längre, frivilliga vandrade mer än vanligt, vaktbolaget fick en utökad bevakningsuppgift, socialfältare utökades. Han ordnade fortlöpande samlingar för samverkan med polis, räddningstjänst och kommun, och många andra möten med de samlade resurser som fanns till buds.

Läs hela inlägget »

Upploppen i Stockholm

Under drygt en vecka i maj lamslog kravaller och upplopp Stockholm, från norr till söder. I utlandet avrådde man sina landsmän från att resa till dessa områden. I nyhetssändningar jämfördes Stockholm med kravallerna i Paris för några år sen. Upploppen spred sig i olika omfattning även till andra städer i Sverige såsom Borlänge, Falun, Gävle, Linköping, Lysekil, Malmö, Lund, Malung, Växjö, Västerås, Umeå, Helsingborg, Borås, Eskilstuna, Åmål, Uppsala, Norrköping och Örebro. Allt började i Husby norr om Stockholm. 

Läs hela inlägget »

Polis här & där

Polisen är en statlig verksamhet indelat i central och lokal nivå och har cirka 28 000 anställda varav cirka 8 000 är civila. Bland poliserna är 29 procent kvinnor. 
Polisen lyder under justitiedepartementet och i landet finns det 21 polismyndigheter (en för varje län) som är uppdelade i distrikt. I organisationen ingår även Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska  laboratorium (SKL).

Läs hela inlägget »

Lagen i egna händer

Civilgarde är en halvmilitär polisstyrka. Bästa exemplet är spanska Guardia Civil som är en spansk polisstyrka med både militära och civila funktioner. De är huvudsakligen ansvariga för säkerheten i gränsområden, på landsbygden och fungerar till viss del även som trafikpoliser. Guardia Civil grundades 1844 av drottning Isabella II av Spanien. I egenskap av polisstyrka har de länge varit ett av den baskiska terroristorganisationen ETAs huvudmål.

Läs hela inlägget »

Civil olydnad

I samhället är civil olydnad en metod för förändring. Det går ut på att öppet och utan våld bryta mot en lag, eller att vägra följa beslut från myndighet och då också vara beredd att ta konsekvensen av handlingen. Syftet är ofta, förutom den direkta effekten, att utmana orättvisor eller missförhållanden som olydnaden vänder sig emot.

Läs hela inlägget »

Instagrammålet

Uppstarten och upploppen
Allt börjar den 15 december 2012. På Instagram (en social bildsajt) skapas en grupp kallad ”gbgorroz” där tjejer och killar hängs ut med bilder och kränkande kommentarer som utpekar dem som ”slampor” och ”horor”. (Ordet ”orroz” är ett annat ord för ”hora”). 

Läs hela inlägget »

Vad får skrivas på nätet?

I personuppgiftslagen finns det inga speciella regler som gäller vid publicering av personuppgifter på internet. Lite förenklat är det tillåtet att publicera text och bild om någon annan person så länge man inte gör det på ett sätt som är kränkande.
Känsliga personuppgifter, exempelvis etnisk tillhörighet, religiös övertygelse, medlemskap i fackförening och uppgifter om hälsa och sexualitet får normalt inte publiceras, utan att den som det handlar om har godkänt det. 

Läs hela inlägget »

Mobbning

Mobbning (även kränkande särbehandling) innebär att en eller flera personer utsätts för systematiska trakasserier inom en social grupp. Det kan involvera våld eller hot om våld och kan förekomma på exempelvis arbetsplatser, i skolan, inom grannskapen (ex bostadsrättsförening), från tjänstemän inom kommun, polis, domstol, vården eller i andra sammanhang. 

Läs hela inlägget »

KKK

Ku Klux Klan är namnet på flera historiska och nutida protestantiska organisationer i USA vilka strävar efter vit överhöghet och ett samhälle baserat på rasism. 

Läs hela inlägget »

Skadegörelse och skadestånd

Skadegörelse är när en gärningsperson har skadat eller haft sönder din egendom. Klotter kan vara en typ av skadegörelse.

Läs hela inlägget »
loading...