Tema Quinna

Q som i quinna. Detta nummer är ett kvinnligt nummer. Vi grottar ner oss i massa olika ämnen om kvinnor, såsom kvinnor i arbetslivet, i kulturen och kvinnliga organisationer, symboler, slang, och kvinnokroppen, en tillbakablick, förebilder, statistik och risker som kvinna och en massa annat. Genus och jämställdhet fick inte plats denna gång, men finns anledning att återkomma till.

Kvinna

– vad är det?

Läs hela inlägget »

Kvinnliga symboler

Den mest kända kvinliga symbolen är nog den här. I dag är den ofta kopplad till feminismrörelsen.

Läs hela inlägget »

Moder

Moder, eller mor eller mamma är den kvinnliga föräldern till ett barn. Fader är den manliga motsvarigheten.

Läs hela inlägget »

Annat ord för kvinna?

Kärt barn har många namn. Vi har letat och rotat lite och hittat massor av synonymer, gamla beskrivningar och slangord för kvinna och/eller flicka och tjej. Så håll till godo och bredda ditt ordföråd!

Läs hela inlägget »

Kvinnliga förebilder

Florence Nightingale och Marie Curie

Läs hela inlägget »

För 50 år sen

Tänk om man hamnade i en tidskapsel och togs tillbaka i tiden. 50 år. Och hamna i början av 60-talet – i samma tid som serien Mad Men. Undrar hur det skulle vara.
Bilarna kör på fel sida – den vänstra. På teven finns det en kanal att välja och allt som sänds är i svartvitt. Om man behövde ringa någon fick man leta upp en telefonkiosk (om man inte hade fast telefon hemma). Ville man ha information om något, gick man till biblioteket och slog i böcker. Alla kvinnor ville se ut som Jacqueline Kennedy, “Jackie-looken“ innebar ofta Chanel-dräkt, stora solglasögon och pillerburkshatt.
 

Läs hela inlägget »

Husmorstips

Du vet de där tipsen som mamma lärde dig. Som hon lärde sig av sin mor. De så kallade husmors­tipsen. Det har blivit inne att ta till dem igen och det dyker upp nya tips.

Läs hela inlägget »

Kvinnokroppen

Några vanliga kvinnosjukdomar

Läs hela inlägget »

märkesår

KVINNLIG RÖSTRÄTT
1838 infördes kvinnlig rösträtt första gången i brittiska kolonin Pitcairn men den självständiga stat som var först att införa detta var Nya Zeeland 1893.  

Läs hela inlägget »

VÅLD OCH HOT mot kvinnor

En del kvinnor som hotas av sina före detta partners upplever ett konstant hot. Trots att de har polisanmält händelsen och till och med fått beslut om kontaktförbud lever de med risk att misshandlas och dödas och behöver skyddas av samhället. 

Läs hela inlägget »
loading...