Tema Maffia

I årets första nummer djupdyker vi i rätt ner i maffian. Vad är det, var kommer den ifrån, var finns den i dag och vad gör man för att bekämpa den? Dessutom filmer och serier som på olika sett berättar fiction eller sanning om maffian.

Ordet Maffia

Maffia är i dag ett samlingsnamn för en organisation eller snarare ett globalt nätverk av kriminella organisationer, som ägnar sig åt inkomstbringande kriminell verksamhet och ekonomisk brottslighet blandad med lagliga affärsområden. Mutor, hot och infiltration av samhällsapparaten och särskilt rättsväsendet är maffians åtgärder som syftar till att den ska få arbeta så ostört som möjligt.

Läs hela inlägget »

Cosa nostra…

…är italienska för ”vår sak” och är benämningen  på den sicilianska maffian. Grundandet av den sicilianska maffian går det inte att sätta en exakt tidpunkt på. Maffian fanns redan i början på 1800-talet och uppstod eventuellt från förmän på stora citronodlingar som drev och utpressade sina godsherrar på pengar. Sicilien har en lång och bred historia av ockupationsstyre, vilket lett till att det sicilianska folket alltid haft en skepsis till den styrande makten. Detta har gynnat den sicilianska maffian, och har gjort att den har kunnat få växa ganska ostört under många år. Du behöver inte tillhöra maffian för att veta att på Sicilien, så är det lika med dödssynd, att bryta omertàn (tystnad = aldrig tjalla för myndigheter).

Läs hela inlägget »

Klassisk maffia i USA

Den amerikanska maffian har sina rötter bland annat på Sicilien (Cosa Nostra), i Kampanien (Camorra) och Kalabrien (’Ndrangheta). Italienska immigranter slog sig ner i New York kring sekelskiftet 1900, och då rådde djungelns lag på New Yorks gator

Läs hela inlägget »

Öststats­maffia

Om den grova organiserade brottsligheten i Östeuropa kan kallas för maffia är osäkert, det är svårt att ta reda på om den är så hierarkiskt uppbyggd som den italienska maffian anses ha varit.

Läs hela inlägget »

Å några till...

Läs hela inlägget »

Maffian i Sverige

Journalisten Lasse Wierup har blivit den som satt ljus på maffian i Sverige, och som i sin och Matti Larssons bok ”Svensk Maffia – en kartläggning av den organiserade brottsligheten” (2007) givit oss kunskaper om vad som försiggår. Boken tar upp de mest etablerade sammanslutningarna under begreppet ”gäng” och andra sammanslutningar med organisation och struktur som kan kategoriseras som just svensk maffia.

Läs hela inlägget »

Maffian i Stockholm

I Stockholm har Polisen kartlagt organisationer i det så kallade Novaprojektet. Polisdistrikten har ringat in de grövsta förbrytarna i City, Söderort, Västerort, Roslagen, Norrort, Nacka, Södertörn och Södertälje. Stockholms kriminella nätverk är koncentrerade till de södra och de västra förorterna. De flesta saknar namn och är löst sammansatta, exempelvis de grupperingar som utretts för huvudstadens många värdetransportrån.

Läs hela inlägget »

Myndigheterna och maffian

Skatteverket har under de senaste två åren specialgranskat svartjobbare. Man ser en ökad koppling till den organiserade brottsligheten. Omkring en tredjedel av svartjobben har en koppling till kriminella gäng, direkt eller indirekt, uppskattar Skatteverket. Och många stora bygg- och transportföretag använder sig i dag av svart arbetskraft enligt Skatteverket. Fast inte medvetet utan indirekt, via underentreprenörer.

Läs hela inlägget »

Svenska gängen

Hells Angels Motorcycle Club
mer känd som enbart Hells Angels, räknas i många länder som en kriminell mc-klubb. Dock är det i Sverige, på grund av den lagstadgade föreningsfriheten, förbjudet att klassa organisationer som kriminella.

Läs hela inlägget »

Filmer om maffia

  • Casino (1995) – verklighetsbaserat drama som bygger på Chicagogangstern Frank ”Lefty” Rosenthals liv
  • Donnie Brasco (1997) – verklighetsbaserat drama som bygger på FBI-agenten Joe Pistones infiltration i New Yorkmaffian
Läs hela inlägget »
loading...