smaklig spis - varmt

Salsiccia a la lottorna

 Ingredienser:
3,5-4 kg kg fläskkarré
1,5-2 kg rimmat sidfläsk
1-2 grovt hackade gula lökar
1-2 halverade vitlöksklyftor
½-1 kruka färsk timjan
matfett
1½-3 dl rött vin
salt och peppar

Utrustning
ca 5 meter krok-fjälster
köttkvarn (köksmaskin eller manuell)
korvhorn (köksmaskin eller manuell)

Gör så här:
Fjälstret behöver ligga i vatten ca ett dygn innan användning. Se till att alla ingredienser hålls väl kylda.

Fräs löken och vitlöken mjuk i matfett. Låt den sedan kallna.

Montera på köttkvarnen på köksmaskinen. Om det var ett tag sedan den användes, kör igenom en potatis och släng detta.

Putsa bort senor på köttet, men behåll allt fett. Skär köttet i bitar så att det går ner i mataren. Mal allt kött och den frästa (kalla) löken och de färska kryddorna. Mal ner en potatis så att allt kött går igenom. Ställ in köttfärsen i kylen.

Gör ren kvarnen och montera korvhornet.

Ta fram smeten och krydda upp den med vin, salt och peppar. Om den är för fast blandar du i vatten. När den har lagom konsisten, provstek köttfärsen och smaka av. Krydda eventuellt mer och blanda om ordentligt. Provstek tills du är nöjd med smaken.

Om fjälstret köpts osköljd behöver du skölja igenom det tre till fyra gånger. Montera sedan på så mycket fjälster som möjligt på korvhornet. Man brukar få på ca fem meter.

Mata ner färssmeten i mataren och pressa på i lugn takt, tänk på att inte trycka ner luftbubblor. Mata fram den färdiga korven i en fuktig form/plåt. Tänk på att inte mata den för hårt. När hela korven är färdig snurrar eller knyter du lagom stora korvar med snöre. Om du inte tillagar korven direkt är bästa förvaringen frysen.

Stek korven på låg/halvlåg värme eller i ugn.

Lycka till och smaklig måltid!