smaklig spis - bakat

Brittas goda kokostårta

Inför vår MOD-helg på Älvkarleö kursgård stod kakbak högt upp på arbetsgruppens to do-lista!

Vi tänkte oss att en kaka till kaffet – torr eller saftig – skulle uppskattas av de flesta. Och visst hade vi rätt, kakorna gick åt som smör i solsken och så gott som alla deltagare bad om receptet. Så håll till godo alla MOD-iga och alla andra - här är recepten!

Det första har jag fått av min fenomenala svärmor, en härlig saftig kokoskaka som förgylls med hallonsylt.

Mördeg:
2 dl vetemjöl 
75 gr smör        
1 äggula            
1 msk vatten

Fyllning:
150 gr smör       
2 ägg                                   
2 dl socker                            
3 dl  kokosflingor
1 dl vetemjöl

Garnering:
½ dl hallonsylt       
1-2 msk kokos

Gör så här:
Arbeta samman mördegen. Låt vila ca 30 min i kylskåp. Kavla ut degen och klä en form gärna med löstagbar kant. Förgrädda i ugn 200o ca 10 min.

Smält smöret. Vispa ägg och socker. Rör ner smör kokos och mjöl. Sänk ugnsvärme till 175o. Häll sme­ten i förgräddade formen.

Grädda kakan tills fyllningen stelnat ca 30-35 min. Bred på sylten medan kakan är varm och strö över kokos. Lossa kakan från formen och låt kallna.

Lycka till med baket hälsar

Gunilla Beijer