Amerikansk apelsinkyckling

4 portioner
Ugn 175o C
40-50 min

Ingredienser
1 hel kyckling, eller 1 kg kycklingdelar med ben
10-12 potatisar, gärna mjölig sort
8-10 morötter
3 vitlökar
3 apelsiner
2 citroner
rosmarin
salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i bitar, cirka 2-4 bitar per potatis, dela morötterna i 2-3 bitar. 
  2. Lägg den hela kycklingen mitt på en långpanna. Strö ut potatisen och morötterna runt kycklingen. 
  3. Dela vitlökarna i klyftor, men ta ej av skalet, bara det som är löst. Strö ut det bland rotfrukten. 
  4. Skölj av och halvera citrusfrukterna. Pressa ut saften över kycklingen och rotfrukterna, mest över kycklingen. Stoppa in så många du kan av de urpressade halvorna i kycklingen, om du använder delar, lägg dem mellan/under kycklingen. 
  5. Strö över färska eller torkade rosmarinblad över hela pannan. Salta och peppra.
  6. Ställ in i nedre delen av ugnen och laga tills kyckling och rotfrukt är klart, cirka 40-50 minuter. Stycka kycklingen i portionsbitar och servera allt direkt från långpannan med en grönsallad till.