En kväll i spionernas land!

Det var en stillsam kväll den 6 september, med lätt molnighet i vår vackra huvudstad. Hösten är på ingång och det är precis så vädret skall vara när man går en promenad i kvarteren i Östermalm och får höra en kuslig berättelse om spionverksamheten i Stockholm under andra världskriget. Vi var tre lottor och en lottavän. Förutom oss var det ett trettiotal andra som gick en guidad tur anordnad av Armémuseum. Vi fick vi höra många intressanta historier om välkända adresser, många finns kvar än idag. Som till exempel Strandvängen 7A och ”Huset ovanför Maximteatern”.

Under åren 1938- 1945 bedrevs intensiv topphemlig spionverksamhet. Alla inblandade var parter i andra världskriget, såsom USA, Tyskland, England och Sovjetunionen. Under denna tid började även vår egen underrättelseverksamhet ta form. På Karlaplan 4 fanns Underrättelseorganisationen Försvaret C-byrån, som idag är Försvarets radioanstalt, och Försvarsstabens Underrättelseavdelning fanns på Östermalmsgatan 87, för att ta några exempel på var de svenska underrättelseorganisationen höll till.

Men var fanns då de utländska? Jo, på Strandvägen 7A fanns den amerikanska legationen, vilket var föregångaren till CIA. Ironiskt nog fanns den tyske militärattachén i huset mitt emot. Under vandringen fick vi höra allt från hur man hade spionerat på varandras lägenheter tvärs över gatan, och hur man hade sänkt ner en mikrofon genom den engelska attachéns skorsten. Under vandringen vi också kunskap om hur man möttes på kända krogar och barer, såsom Riche, Grand Hotell och Operabaren. 

En annan mycket intressant historia handlade om den tyska krypteringsapparaten ”G-skrivaren”, som en svensk matematikprofessor Arne Beurling lyckades räkna ut hur den fungerade på bara två veckor. Så när tyskarna skulle försöka invadera Moskva i dåvarande Sovjetunionen, visste vi i Sverige redan om det. Men Stalin lyssnade ju inte, och ur det gick, ja, det vet vi ju redan.

Nils