DET VAR DANS BORT I VÄGEN

Folkparker är en plats som nu ägs av olika fristående föreningar men som förr var en festplats ägd av en arbetarorganisation eller bygdeföreningar.

Parkerna kom till i slutet av 1800-talet när folkrörelserna startade för att engagera medlemmarna (i de olika föreningarnas, främst nykterhets- och arbetarrörelsen) i deras fritidsliv.

Nöjeslivet förr i tiden på sommaren hade inte så stort utbud som i dag. Man begav sig då till folkparkerna på lördagskvällarna när de var öppna för att för en liten slant dansa till olika dansband/orkestrar, lyssna på välkända artister eller titta på revyer.
Den första folkparken i Sverige anlades i Malmö 1893 och sen uppstod de en efter en och då främst i städerna. Det fanns även dansbanor belägna ute på landsbygden dit man begav sig. I dag kan man se spår av dem.

I dag har även folkparkerna olika aktiviteter kan det exempelvis vara marknader men även olika typer av buskisar.

Folkets Hus kom även till under denna period men har olika inomhusaktiviteter som exempelvis danskurser, bingo- och bridgespelande.

De revyer som spelas nu är främst under nyårshelger och dessa kan då anspela på olika lokala händelser.

I vissa Folkets Hus kan man i dag följa livesändningar från Metropolitanoperan i New York samt balett från Bolsjojteatern i Moskva men även från Dramaten här i Stockholm  (Två Herrars Tjänare som visades på tv för några veckor sedan är ett exempel).

Tips på olika folkparksevenemang kan du läsa på www.fhp.nu. En artist som ger sig ut på turné i folkparkerna denna sommar är Brolle. Ett annat evenemang är att träna cirkus.

Källor: www.fhp.se, www.folkpark.nu och wikipedia