Klassisk maffia i USA

Den amerikanska maffian har sina rötter bland annat på Sicilien (Cosa Nostra), i Kampanien (Camorra) och Kalabrien (’Ndrangheta). Italienska immigranter slog sig ner i New York kring sekelskiftet 1900, och då rådde djungelns lag på New Yorks gator

 Det var först på 1920-talet, när spritförbudet infördes, som maffian fick ett ekonomiskt uppsving. De olika maffiafamiljerna i framförallt New York och Chicago insåg snabbt att stora pengar kunde göras på spritsmuggling. Lönnkrogar växte upp som svampar ur jorden i varenda amerikansk stad där spriten enligt maffians försorg försåldes. Samtidigt skedde ett par tekniska landvinningar: bilen och maskingeväret, vilka fungerade bra tillsammans för kriminella gäng i storstadens anonymitet. Att rättsväsendet (polis och domare) stod på maffians lönelista gjorde att verksamheten kunde fortgå utan några problem.

Efter förbudstiden befäste maffian sin position främst genom att ta kontroll över ett stort antal av de amerikanska fackföreningarnas lokalavdelningar, särskilt inom bygg- och transportsektorn.

Chicagos rykte för mord, våld och organiserad brotts­lighet grundlades långt innan 1920-talets gang­sterkrig och gangsterbossen Al Capone. Staden präglades av en snabbt och nästan okontrollerad befolkningstillväxt: under perioden 1870-1930 tiofaldigades befolkningen (från 300 000 invånare till tre miljoner). Chicago utmärktes av motsatser – å ena sidan var staden en tillväxtmotor utan like, en av världens största industristäder, å den andra hade den också en misär utan like. Men morden inom den organiserade brottsligheten var bara en liten del av dödsfallen. För att ge ett exempel: 250 yrkeskriminella mördades mellan 1922 och 1926 i olika ligor som slogs om territorier för ölförsäljning i staden, och ytterligare 160 gangstrar dödades av polisen. Men under samma tid mördades även 2 400 andra personer i staden – i bargräl, svartsjukedraman, rån och grannkonflikter.

Källor: Wikipedia,  www.svd.se/kultur,  fof.se