Bindväv

Vår ofta förekommande gäst och sjukssköterska Sandra Jonasson kom till kåren den 24 oktober och föreläste om bindväven, vår stödjevävnad som håller ihop kroppens olika vävnader och organ och ger elastisitet.

Beroende på var bindväven sitter och vilken funktion den ska ha ser den helt olika ut. Bindväv kan förekomma som segt och hållfast vitt kollagen och gult elastiskt elastin. Beroende på i vilka proportioner dessa två fibrer produceras och hur fibrerna är strukturerade får bindväven olika egenskaper som gör den lämplig för olika uppgifter i kroppen.

Bindväven kan liknas vid ett sorts fibernät, som när man är ung är mycket elastiskt och tåligt, men som när man bli äldre stelnar och trasslar till sig, blir mer hårt och skört. I kallare klimat har vi stelare bindväv. Cellerna i bindväven sköter försvar (med hjälp av vita blodkroppar) och produktion av fibrer. Det är lätt att få inflammationer i bindväven.

Numer tror man att det är i bindväven smärtreceptorerna sitter när man har träningsvärk, alltså är det därför vi ska stretcha när vi har anstängt oss!

I fast regelbunden bindväv sitter fibrerna tätt och parallellt. Den återfinns i senor och ligament och bidrar med draghållfasthet i en riktning. De ska klara av kontinuerliga, dagliga påfrestningar och betydande belastningstoppar som vid tyngdlyftning.

I fast oregelbunden bindväv löper fibrerna i nätverk där de löper oregelbundet i många olika riktningar. Fast oregelbunden bindväv förekommer i läderhuden samt att den håller olika organ på plats kroppen. Kring muskler, nerver och blodkärl bildar denna bindväv skyddande, mjuka och smidiga skidor. Elastisk bindväv förekommer i artärer, bronker och vissa ligament.

Specialiserad bindväv  bildar bland annat ben, brosk, senor och fettvävnad. I exempelvis mellankotsskivorna är kollagenfibrerna ordnade i täta buntar som gör ryggraden rörlig samtidigt som den klarar av det stora tryck den utsätts för. Ögats väggar består av tät, kollagenrik bindväv som både skyddar ögats inre och ser till att ögat behåller sin form.

Kvinnor har mer bindväv än män. Stress påverkar bindväven negativt. Tränad bindväv kan ta över muskulaturens roll, dvs man orkar lite längre.

Vi ställde massor med frågor och Sandra gav oss många praktiska råd och övningar att göra hemma. Vi fick en listan med träningstips och övningar, alla med mjuka och lätta rörelser som gynnar bindväven. Sandra berättade att vi kan behandla vår bindväv genom att knåda och nypa i den lite. Hon gav tips på golfboll under foten, och en foamroller som kan köpas i de flesta sportaffärer som man lägger sig på och knådar, masserar, bindväven kring ryggkotorna.  Jag fick en sådan av min pappa i julklapp, kan verkligen rekommenderas för trötta ryggar!

Ingrid  G